Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Planetarium – Natalie Portman och Lily-Rose Depp tar kontakt med andar

Från 2017
Kate (Lily-Rose Depp) och Laura (Natalie Portman) sitter i ett badkar och röker.
Bildtext Två systrar som kan mer än bara röka snyggt i badkaret.
Bild: Cinemanse Oy

Det låter som en smart berättelse om mänskans fallenhet för att hänge sig åt dröm och magi och blunda för verkligheten. Men det som ser ambitiöst och vackert ut har tyvärr en suddig och oklar intrig som får en att känna sig vilsen och lurad.

Planetarium handlar om de amerikanska systrarna Laura (Natalie Portman) och Kate Barlow (Lily-Rose Depp) som reser runt i 1930-talets Europa och håller spirituella seanser. I fullsatta restauranger uppträder de med en hypnotisk show.

Laura (Natalie Portman) sitter i en stol och skrattar.
Bildtext Laura (Natalie Portman) är den som styr både showen och sin lillasyster.
Bild: Cinemanse Oy

Laura är ceremonimästaren, den som håller i trådarna och pengarna medan yngre systern Kate är den som har ”gåvan”, den som får ”kontakt” med de eventuella andarna i rummet.

Det här är ingen lukrativ business. Kate skulle vilja återvända hem till USA men eftersom de saknar pengar är de tvungna att fortsätta resa runt.

När de sedan uppträder i Paris kommer de i kontakt med den excentriska och experimentglada filmproducenten André Korben (Emanuel Salinger). Han blir tagen av systrarnas seans och besatt av tanken på att kunna bevisa att de verkligen får kontakt.

Till sin hjälp tar han filmmediet och försöker på film fånga ”det” som systrarna påstår sig få kontakt med, andar eller de döda eller kanske nåt helt annat. Korben sätter igång med att filma Kate medan han startar en filminspelning där Laura får spela en av huvudrollerna.

Kate (Lily-Rose Depp) står och håller ett ljusrött paket i handen.
Bildtext Kate (Lily-Rose Depp) är den blyga systern men också den som får "kontakt".
Bild: Cinemanse Oy

Vackert men förvirrande

Planetarium är en film som låter som en ambitiös och till och med fascinerande berättelse. Vi har en film i en film och ett försök att inte bara skildra en inspelning utan även försöka fånga filmens magi.

Vi har en film som skildrar det vackra och lyxiga i showbizvärlden på 1930-talet men där mörkret väntar precis utanför bilden.

Som åskådare kan vi se tecknen på att ett världskrig är på kommande. Men i den värld där Laura och Kate rör sig vill de rika mänskorna hellre bli underhållna och fascinerade än de vill se verkligheten omkring sig.

Vi förstår också ganska snabbt att Korben är jude, trots att det inte sägs i filmen, och att hans öde är beseglat redan långt innan kriget bryter ut.

Kate (Lily-Rose Depp) och Laura (Natalie Portman) står på scenen, ser ut över publiken och håller varandra i handen.
Bild: Cinemanse Oy

Planetarium är en film som tyvärr tappar bort både åskådaren och intrigen. Det verkar helt enkelt som om regissören Rebecca Zlotowski är mer intresserad av det poetiska och estetiska än att sätta ihop en berättelse som bär ända till slut.

Delvis är problemet att filmen är ihopklippt så att du som åskådare aldrig får en möjlighet att engagera dig eller bry dig om systrarna Laura och Kate.

Det är visserligen otroligt snyggt filmat och dekoren och kläderna är härliga. Men det finns en gräns för hur länge man orkar intressera sig för det sköna när själva intrigen inte erbjuder en några hållpunkter.

Nu blir det hela mer en estetiskt vacker film som är så diffus att du som åskådare känner dig lite borttappad och lurad. Kanske lite som publiken under Kate och Lauras seanser.

Laura (Natalie Portman) och Kate (Lily-Rose Depp) sitter i en bil och ser allvarliga ut.
Bild: Cinemanse Oy

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln