Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Säkerhetsexpert berömmer helsingforsarnas lugn inför hotbilder

Från 2017
Jarmo Keskitalo poserar, i bakgrunden flaggor.
Bildtext Jarmo Keskitalo är poliskoordinator i Helsingfors.
Bild: Yle / Ted Urho

Livet måste gå vidare, sade en Tölöbo om det potentiella terrorhotet vid Tempelplatsens kyrka. – Det låter som en bra inställning, säger Jarmo Keskitalo, poliskoordinator vid Helsingfors stad.

Livet går vidare och polisen får göra sitt jobb. De är två grundpelare som bidrar till att Helsingfors förblir en trygg stad. En trygghetskänsla som i mångt och mycket fått vara ostörd.

- För femton år sedan exploderade ju en bilbomb utanför Hotel Helka i Kampen och så har det ju varit några skjutningar. Men i det långa loppet är Helsingfors en trygg stad, säger Keskitalo.

Betonghinder i gatubilden?

Jarmo Keskitalo är på lån från polisen till staden. Hans främsta arbetsuppgift är att göra säkerhetssamarbetet mellan polis och stad så smidigt som möjligt.

- På staden jobbar cirka 38 000 och polisen har närmare 1600 anställda. Så det blir en hel del möten, beskriver Keskitalo sin vardag.

I samband med söndagens polispådrag dök det även upp betonghinder utanför kyrkan. Jarmo Keskitalo tror inte att betonghindren blir en permanent del av gatubilden i Helsingfors.

- I Köpenhamn såg jag att de dykt upp i gatubilden och blivit en del av vardagen. Men framtiden får utvisa var vi skulle behöva permanenta hinder.

Tillfälligt kan polisen sätta upp betonghinder, men permanenta lösningar måste det fattas beslut om av beslutsfattarna.

- Järnvägstorget och Salutorget är ju två platser som till exempel polisen föreslagit att permanenta hinder kunde vara ett alternativ, säger Keskitalo.

Diskussion om artikeln