Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

NTM-centralen: Snart behövs inga skarvåtgärder mera

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 14:34.
Biolog Vincent Westberg
Bildtext Biolog Vincent Westberg.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Enligt uppgifter har skarvpopulationen i Österbotten minskat drastiskt och det finns misstankar om olagliga åtgärder. Vincent Westberg på NTM-centralen anser att folk skjuter sig själv i foten med olagliga åtgärder.

- Det är svårt att bedöma effekterna av åtgärderna som fått tillstånd om det också pågår andra åtgärder. Det grumlar ju lite bedömningen, säger han.

Westberg poängterar ändå att det till NTM-centralen inte har kommit in några uppgifter om att österbottningarna skulle ha jagat bort skarven med olagliga medel. Men frågan bekymrar honom likväl.

- Det ser ju ut som att det snart inte behövs några åtgärder. Om man ska klippa gräset och det plötsligt är klippt så behöver man inte mera klippa det. Därför hoppas jag att man håller sig till de lagliga åtgärderna.

Jouni Kannonlahti vid Vasa universitet har räknat antalet häckande skarvpar i Österbotten och enligt honom harantalet minskat med 2 000 par. Han hävdar att det inte är något naturfenomen utan människor som varit i farten.

Westberg, som också fungerar som ordförande för en regional skarvarbetsgrupp i Österbotten, säger att det är självfallet är ytterst tråkigt om så är fallet.

- Inom arbetsgruppen har vi kollektivt tagit avstånd från olagligheter och i gruppen ser vi det som bekymmersamt.

Behöver mer resurser

Han förstår dock frustrationen hos skärgårdsbor då processen att få ett tillstånd för åtgärder ofta drar ut på tiden. Men eftersom NTM-centralerna i dagens läge har fått en hel del tilläggsuppgifter så har man svårt att göra processen snabbare. Westberg skickar därför en hälsning till beslutsfattarna.

- Det är inte mitt bord att se till att vi har resurser utan det är politikernas uppgift att ge oss resurser så att vi kan utföra vårt arbete.

Har myndigheterna en skuld i att människor verkar ha tagit saken i egna händer?

- Det där är en svår moralisk fråga att vem man ska skuldbelägga om man gör någonting olagligt, men säkert finns det en koppling där.

Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Bild: YLE/Joakim Lax

Handlingsplan klar till hösten

Skarvarbetsgruppen arbetar som bäst på en handlingsplan mot skarvproblemet. Ursprungligen skulle planen vara färdig redan i måndags, men det råder oenigheter inom arbetsgruppen. Nu hoppas man få planen färdig till hösten.

Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin föreslår att man skapar en skötselplan som bestämmer hur stort skarvbeståndet får vara i Österbotten och var skarvarna får vistas. Westberg välkomnar tanken, men tror inte att det fungerar på ett regionalt plan.

- Delvis ingår det i handlingsplanen, men det återstår att se om vi kommer så långt att vi kan bestämma några beståndssiffror. Hittills har vi jobbat mera med åtgärdsförslag och -områden.

- Det är nog en bra tanke, men då skulle jag efterlysa en nationell sådan. Det går inte att isolera ett område som Österbotten och ha ett beståndstak här, medan det är fritt på andra ställen.

Diskussion om artikeln