Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas telefon byter ägare - tillbaka i lokal ägo

Från 2017
telefonkiosk
Bildtext Partel är igen tillbaka i händerna på lokala ägare.
Bild: Partel/Anne Holmberg

Pargas Telefon Ab eller mer känt som Partel, återgick på torsdagen, den 22 juni, i lokal ägo, då Vakka-Suomen Puhelin (VSP) avstod från sin andel av aktierna.

Partel skriver i ett pressmeddelande att ägarbytet är en följd av det brytningsskede telebranschen har genomlevt de senaste två årtiondena.

Ett stort intresse har under flera års tid visats för operatörernas aktier, aktier har köpts upp och sålts vidare i allt större utsträckning och största delen av de lokala telefonbolagen har övergått i större operatörers ägo.

Senast skedde detta då Anvia togs över av Elisa.

Stort intresse för Partel

Intresse har funnits även för Partels aktier redan en längre tid.

Rädslan för att den lokala verksamheten skulle övergå till en stor operatör och att investeringen i den nödvändiga fiber-infran skulle avta ökade oroväckande för ett par år sedan.

För att avstyra detta möjliga hot beslöt VSP för två år sedan i gott samråd med Partel att köpa upp aktierna av de två största aktieägarna.

VSP blev därmed Partels största ägare med en andel på 17,37 % och andelen aktier som bytte ägare uppgick till 57 500 stycken.

Strategibyte gav möjlighet till lokalt ägo

VSP:s affärsverksamhet har därefter utvidgats betydligt, främst inom Contact Center och ICT-branschen, vilka bolaget satsar allt mer av sina resurser på.

I och med den nya strategin, och i samråd med Partel, kom man fram till att det faller sig naturligt att hitta nya lokala ägare till Partels aktier som har som motiv att betjäna de lokala kunderna och därmed garantera de framtida dataförbindelserna på området.

Så blev det och nu är åter aktierna i lokal ägo.

Diskussion om artikeln