Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

Från 2017
Misael Grimaldo värvades som barn av ELN-gerillan.
Bildtext Misael Grimaldo värvades som barn av ELN-gerillan.

På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Själv blev Misael Grimaldo rekryterad av Colombias näst största gerillagrupp den Nationella befrielsearmén ELN som barn. Också ELN har inlett fredsförhandlingar med den colombianska staten, de väntas bli långa och betydligt svårare än förhandlingarna med Farc.

- Staten är så korrumperad att förutsättningarna för fred är dåliga, säger Misael Grimaldo.

De satte mig på ett bilflak och körde mig till skogen.

Misael Grimaldos ansikte är lite snett och ryggen krokig. Det är svårt att tro att han bara är 41 år gammal.

Ett skott har gått in genom den ena sidan av käken och ut genom den andra. Skadorna i munnen gör talet grötigt, men blicken är vänlig.

- När jag var nio år gammal och spelade korgboll med mina kompisar kom de och for iväg med mig. De satte mig på ett bilflak och körde mig till skogen.

ELN-gerillan är den näststörst ai Colombia efter Farc.
Bildtext ELN-gerillan är den näst största i Colombia efter Farc.

Misael kidnappades av ELN-gerillan i Cúcuta, en kommun på gränsen mot Venezuela i nordöstra Colombia. Han hölls tillfångatagen i skogen i tre och ett halvt år.

- Det var som ett fängelse, vi flyttades från ställe till ställe i skogen och kunde inte röra oss fritt. Jag magrade och blev till slut riktigt tunn. Det fanns ingenting att äta. Man åt vad man fick tag i, säger Misael.

I lägret försökte de träna honom till gerillasoldat men han protesterade och vägrade följa order.

Han berättar att gerillamedlemmarna bestraffade honom med att sparka honom och slå honom. De misshandlade honom och slängde omkring honom, vilket ledde till hjärnskador som han lider av ännu idag.

- De försökte döda mig genom att skjuta mig men jag klarade mig och lyckades till slut rymma.

På sin 13-årsdag var han hemma igen. Det är den bästa födelsedag han någonsin haft.

Men livet blev aldrig som förut. Ända sedan den där dagen då han sattes på ett bilflak har hans liv överskuggats av gerillan.

Han har kidnappats och förts till djungeln flera gånger och gerillan har farit iväg med hela familjens egendom.

ELN-gerillan är nästa utmaning för Colombia

Fredsavtalet som slöts förra året mellan Colombias största gerilla Farc och den colombianska staten ska sätta stoppa för en av de blodigaste och längsta konflikterna i modern tid.

Under mer än 50 år av krig har konflikten krävt minst 220 000 dödsoffer, tusentals kidnappningar och över sju miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Farc-gerillan ska lämna in alla sina vapen i juni 2017.
Bildtext Många Farc soldater väntar på att få återförenas med sina familjer efter att freden har slutits.

Uppgörelsen har hyllats internationellt som ett historiskt genombrott. President Juan Manuel Santos som initierade förhandlingarna har tilldelats Nobels fredspris.

I Colombia finns det ändå många kritiska röster. De invänder mot att avtalet inte innehåller några skrivningar om fängelse för Farcledare som begått krigsbrott, såsom kidnappningar och massakrer. Det finns heller inget hinder mot att de får inneha politiska poster.

Farc-gerillan lämnar in sina vapen i Colombia.
Bildtext I början av veckan var 60 procent av vapnen insamlade, på måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

FAKTA OM INBÖRDESKRIGET I COLOMBIA

Nästa steg för den colombianska regeringen är att ro i hamn ett avtal med ELN. Förhandlingarna som inleddes i mars i år har stött på motstånd och ELN har kritiserats för att fortsätta sina attacker.

I måndags, den 19 juni, uppgav de colombianska myndigheterna att ELN-gerillan kidnappat två nederländska journalister i norra Colombia.

Den colombianska armén varnar dessutom för att ELN gerillan nu tillsammans med andra kriminella grupper försöker ta över det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Andra grupper vill ta över efter Farc

Misael Grimaldo kallar hela fredsprocessen för ett spel för kulisserna där den colombianska regeringen kammar in pengar och beröm från utlandet. Få saker förändras för de vanliga colombianerna som lider av gerillakriget.

Han tror att många av de tidigare gerillasoldaterna kommer att ha svårt att anpassa sig till det civila och att de i stället lockas av snabba pengar i andra kriminella organisationer.

ELN-gerillan har redan sett sin chans att ta över i områden som Farc har lämnat.

Mina pengar var slut och de sade att om jag inte betalar åt dem så måste jag själv gå med i deras led

I tidigare Farc-fästen på landsbygden har plakat satts upp längs med vägarna för att uppmana invånarna att inte betala utpressningspengar åt nya grupper.

Misael Grimaldo värvades som barn av ELN-gerillan.
Bildtext Misael Grimaldo kan inte återvända till Colombia.

De kriminella grupperna livnär sig på att samla in pengar av invånarna.

När Misael Grimaldo slutligen lyckades bli fri från gerillan tvingades han månatligen betala en summa pengar åt ELN-gerillan.

Gerillan hade redan tidigare i samband med att han kidnappats som 18-åring tvingat honom att skriva över hela familjens egendom till gerillan.

- Mina pengar var slut och de sade att om jag inte betalar åt dem så måste jag själv gå med i deras led. Jag vägrade och det var därför jag måste fly.

Misael hamnade i Finland efter att en organisation som hjälper gerillakrigets offer skickade honom hit. Men här tänker han inte stanna. Han är på väg vidare till Kanada för att söka asyl där.

Diskussion om artikeln