Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 15:14.
Polisbil i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

Midsommarhelgen innebär ofta bråda dagar för polisen och i många fall är alkoholanvändningen orsaken. Förutom att många kör onyktra hem efter helgen, så sker även olyckor på små villavägar.

- På småtimmarna beger man sig utan hjälm och alkoholpåverkad av till grannens villa med fyrhjuling i hög hastighet. I den första kurvan brukar färden sluta i diket och besöket till grannen blir för många i bästa fall ett långvarigt besök på sjukhuset istället, skriver polisen i Österbotten i ett pressmeddelande.

Även i sjötrafiken orsakar alkoholen mest bekymmer. De flesta drunkningsolyckor sker nära land i liten båt och utan flytväst. Polisen övervakar tillsammans med Gränsbevakningen sjötrafiken extra noga under midsommarhelgen.

Sätt inte upp stressande tidtabeller

Midsommarhelgen brukar inte medföra någon ökad trafik på huvudvägarna i Österbotten. Polisen uppmanar ändå alla att ta det lugnt i trafiken och inte sätta upp tidtabeller som är omöjliga att hålla.

Även om trafiken på huvudvägarna inte ökar nämnvärt så kan lokala trafikstockningar inträffa vid större marketar.

- Speciellt vid Stenhaga-området i Vasa, som även annars har hög trafiktäthet kommer det att uppstå köer.

Eftersom sommarstugor kan vara svårtillgängliga med små stugvägar eller sjöväg, så är det bra att ha stugans koordinater antecknade på ett synligt ställe. På nödcentralverkets hemsidor finns en karttjänst där du kan fastställa din sommarstugas koordinater.

Kontrollera att brandvarnarna fungerar

Även Österbottens räddningsverk uppmanar till ett säkert midsommarfirande och skriver att det är bra att ha hjälpmedel vid stugan för att kunna agera vid en eventuell olyckssituation. Viktiga hjälpmedel är första hjälpen utrustning och primärsläckningsutrustning (vatten+hink, släckare och släckningsfilt).

Man ska också kontrollera att brandvarnarna fungerar, att gasledningarna är hela och att gasdrivna apparater funkar som de ska och man kan även visuellt kontrollera elinstallationer.

Väldigt torrt i mellersta österbotten

Innan man tänder en eld ska man också hålla koll på ifall det råder fara för skogs- och gräsbrand.

På torsdag och fredag råder varning för skogsbrand i Mellersta Österbotten och räddningsverket rekommenderar att man inte tänder någon midsommarbrasa.

Även om varningen upphör under helgen så ska man noga överväga ifall det är värt att tända en öppen eld.

Aktuella varningar finns på meteorologiska institutets hemsida.

Diskussion om artikeln