Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabiens nya kronprins är kritisk till Iran och var med om att isolera Qatar

Från 2017
Mohammed bin Salman
Bild: YURI KOCHETKOV

31-åriga Mohammed bin Salman utsågs till Saudiarabiens nya kronprins i onsdags. Genom utnämningen har han fått stora maktbefogenheter i ett av arabvärldens mäktigaste länder.

Den nya kronprinsen blir vice premiärminister och behåller sin försvarsministerpost och andra portföljer.

Mohammed bin Salman är också en av drivkrafterna bakom Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.

Stephane Lacroix, professor vid Science Po-universitetet i Paris, säger till nyhetsbyrån AFP att en stor del av makten i Saudiarabien nu har koncentrerats till en person.

- Tidigare har flera personer delat på makten i den saudiska regimen. Det här är den mest autokratiska versionen av den saudiska regimen hittills, säger Lacroix.

Ogillar Iran

Kronprinsen har en hårdför inställning till Iran och har uteslutit en dialog med landet. Han är drivkraften bakom Saudiarabiens bombningar av de Iranallierade huthirebellerna i Jemen.

President Donald Trump anses dela Mohammed bin Salmans inställning till Iran. Under sitt besök i Saudiarabien anklagade Trump Iran för att understöd ”förfärliga brott” i Syrien.

Experter bedömer att Trumps uttalande om Iran gav kronprinsen, i samråd med Abu Dhabis kronprins, mod att bryta de diplomatiska kontakterna med Qatar.

Egypten, Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten bröt kontakten med Qatar för några veckor sedan. Länderna anklagade Qatar för att stödja terrorism.

Källor: Reuters, AFP, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln