Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Allt flera vill köpa en sommarstuga i Östnyland

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 08:03.
Hirsimökin terassi.
Bildtext Arkivbild
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Stugförsäljningen i Östnyland är betydligt livligare än för några år sedan, men de som har en stuga på en holme har svårare att få sitt objekt sålt.

Det finns allt flera stugor till försäljning och intresset för att köpa en stuga är stort.

De flesta som letar efter ett fritidshus i Östnyland är från huvudstadsregionen, men det finns också östnyländska köpare.

Majoriteten av köparna är intresserade av stugor med bilväg fram. Stugägare vill allt oftare kunna bo på stugan året runt och då kommer en stuga på en holme inte på fråga.

Hus vid strand.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Allt större intresse för Lovisa

Fastighetsförmedlare Leena Lindroos från Lovisa säger att intresset för stugor i Lovisatrakten har ökat klart under de senaste åren.

Spekulanter har sagt till Lindroos att de tidigare inte hade fått upp ögonen för Östnyland, utan att de snarare letade efter en stuga i Västnyland eller i Åboland.

Enligt Lindroos finns det lika väl intresse både för små mormorstugor i byarna som för snofsigare fritidsstugor vid havet. Det som de flesta spekulanter uppskattar är om det går att nå stugan utan att vara tvungen att ta båten.

Tyst i maj, nu nya stugor till försäljning

Försäljarna kom igång sent i vår säger fastighetsförmedlare Christer Blomqvist från Borgå.

- I maj kom det ytterst få nya objekt till salu, men nu kommer det nya sommarhus till salu varje vecka.

Blomqvist räknar med en tystare period i juli, men tror att nya försäljare sätter sina fritidshus till salu i augusti och september.

- Läget påverkar i stor utsträckning priset, säger Blomqvist.

Men det är inte bara läget som påverkar, utan också hurudan strand tomten har, vilket vädersträck det handlar om och om fritidshuset är nybyggt.

- Det finns allt flera köpare i ålderskategorin 35 till 45 som vill ha ett modernt fritidshus med alla bekvämligheter, säger Blomqvist.

Enligt Blomqvist finns det klart flera objekt till salu i Borgå och Lovisa än vad det finns i Sibbo i sommar. Stugägarna i Sibbo väntar kanske enligt honom med försäljningen tills priserna stiger.

Blomqvist tycker inte att prisnivån på stugor har stigit nämnvärt trots att efterfrågan har ökat.

Diskussion om artikeln