Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljoner kan förlora hälsovård under nya ”Trumpcare”

Från 2017
Donald Trump sitter vid ett bord med en mikrofon framför sig, med händerna knäppta och blicken vänd nedåt.
Bild: EPA/Olivier Douliery

Senatens republikaner har offentliggjort den hälsovårdsreform som har förhandlats fram bakom stängda dörrar och kan innebära att miljoner människor förlorar tillgång till vård. Omröstningen hålls redan om en vecka och både republikaner och demokrater rasar mot hemlighetsmakeriet och tidtabellen.

Senatens version av den så kallade Trumpcare-lagen offentliggjordes i torsdags efter att ha lagts ihop bakom stängda dörrar.

En liten grupp ur den republikanska majoriteten tillsammans med Vita huset har förhandlat fram ändringar till en ny version av hälsovårdslagen som godkändes av representanthuset.

Förhandlingarna har pågått utan insyn från vare sig demokraterna, största delen av senatens republikaner eller allmänheten.

Lagen ska enligt senatens majoritetsledare Mitch McConnell till omröstning redan om en vecka.

- Republikanerna anser att vi har ett ansvar att göra något, och nu gör vi det, sade McConnell då lagförslaget offentliggjordes.

Demonstranter i USA demonstrerar mot Trump-administrationen.
Bildtext Demonstranter i Kalifornien protesterade i maj bland annat mot att häva Obamacare.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

Hemlighetsmakeriet och den strama tidtabellen har väckt mycket kritik.

Demokraterna har rasat mot att inga öppna diskussioner eller utfrågningar har ordnats och att tiden för att gå igenom lagförslaget är ytterst knapp.

Republikanska ledarskapets sätt att sköta hälsovårdsreformen har också fått mycket kritik i de egna leden.

Oklart läge inför omröstningen

Orsaken till att förslaget har hållits hemligt är just motståndet i det egna lägret.

Republikanerna har en majoritet på bara två senatorer och både de mer moderata och mer konservativa republikanerna har lagt sig på tvären.

Under förhandlingarna har McConnell försökt göra bägge lägren nöjda, men det är oklart om han har lyckats.

- Jag är orolig för jag lovade mina väljare att nedmontera Obamacare men allt jag har sett av det nya förslaget får mig att tycka att det här bara är en lättversion av Obamacare, sade Kentucky-senatorn Rand Paul.

Den mer moderata republikanska falangen har istället ansett att reformen går för långt för snabbt.

West Virginias Shelley Moore Capito har tidigare hotat att rösta emot lagförslaget om det skär för hårt i Medicaid-programmet som erbjuder hälsovård åt de allra mest utsatta, främst barn och äldre amerikaner.

- I det här skedet har jag inte sett något nytt, före jag har hunnit gå igenom den slutliga versionen, som skulle ha fått mig att ändra åsikt, sade Moore Capito.

Demokraterna i senaten kommer mangrant att rösta emot lagförslaget.

- Jag hade inte trott att republikanerna i senaten hade klarat av att skriva ett förslag som till och med är sämre än representanthusets. Tyvärr är det precis vad de har gjort, sade demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer.

Om läget i senaten blir jämt avgör vice president Mike Pence röst resultatet.

Trumps stora löfte

Att nedmontera och ersätta Obamacare var ett av president Donald Trumps stora löften under valkampanjen.

Han firade inför kamerorna då representanthusets förslag röstades igenom, men har sedermera kallat förslaget ”elakt”.

Trump sade i dag rätt lågmält att han hoppas att senatens förslag kan drivas igenom.

- Obamacare är en katastrof. Lagen är död, totalt död. Vi sätter nu in en plan som är genomförhandlad och vi hade hoppats att få några demokrater ombord men de förhalar istället och kommer aldrig att ge sitt stöd, sade Trump.

- Men vi hoppas att vi får något gjort, något med hjärta och stor betydelse.

Trumps förtroendesiffror har dykt rekordlågt för en president som har suttit så kort tid i Vita huset.

Han anses nu behöva en stor, synlig politisk seger som överskuggar de många små och stora skandalerna hans administration tampas med för att återfå en del politisk handlingskraft.

Miljoner kan förlora hälsovård

Den version av hälsovårdsreformen som röstades igenom i representanthuset skulle ha inneburit att över 23 miljoner amerikaner skulle förlora tillgången till hälsovård.

Det är framförallt låginkomsttagare, barn och kvinnor som är hotade.

Reformen nedmonterar den så kallade Obamacare-lagen, alltså den lag Barack Obamas administration drev igenom.

Gipsförband med texten Jag älskar Obamacare
Bild: EPA/Yoon S. Byun / POOL

Lagen garanterar allt fler människor hälsovård via arbetstagare och tvingade bland annat försäkringsbolagen att göra sig av med många begränsningar gällande vem som kan köpa försäkring.

I representanthusets version skulle inte bara de lagarna avskaffas, tillsammans med de skatter på höginkomsttagare, arbetsgivare och försäkringsbolagen som täckte kostnaderna.

Hård hand mot Medicaid

Representanthusets version skulle också ha skurit drastiskt i Medicaid så att främst äldre hade tillgång till vård via programmet.

I senatens version ska de här nedskärningarna göras över en längre tid, men till slut ändå skäras mer än representanthusets version gjorde.

Lösningen ses som ett försök att göra både de moderata och de konservativa republikanerna nöjda.

Senatens version inför också nya begränsningar för vem som kan få skattelättnader i utbyte mot att de köper hälsovårdsförsäkring, men inte lika kraftigt som representanthuset gjorde.

I senatens förslag skulle inte heller människor med tidigare sjukdomar få nekas försäkringar eller tvingas betala högre premier.

Fler utan vård än före Obamacare

Det är ännu oklart exakt hur många människor som skulle förlora sin tillgång till hälsovård enligt senatens förslag.

Flera experter menar att det troligen inte är lika många som representanthusets lagförslag, men att skillnaden knappast är stor.

Obamacare gav miljoner amerikaner som tidigare aldrig hade haft råd att köpa försäkring en möjlighet att göra det.

En demonstrant håller upp ett plakat med krav på vård för alla amerikaner.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

Samtidigt utvidgades också kategorierna för vem som kunde få vård via staten.

De reformer republikanerna nu driver igenom skulle, åtminstone vad representanthusets version gäller, innebära att fler amerikaner skulle gå utan hälsovård än före Obamacare trädde i kraft.

Hur många som riskerar att förlora vård under senatens förslag blir troligen klart nästa vecka då kongressens budgetkontor har gått igenom den 142 sidor långa lagen.

Diskussion om artikeln