Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland har goda chanser att avancera – här förutsättningarna inför lag-EM

Från 2017
Sanna Nygård, Sverigekampen 2016.
Bildtext Sanna Nygård hoppar tresteg framför hemmapubliken. Bilden från förra årets Sverigekamp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det finns inte mycket utrymme för misstag, men Finlands friidrottslandslag har alla möjligheter att vara bland de tre främsta nationerna i helgens lag-EM i Vasa.

Senast lag-EM i friidrott gick av stapeln för två år sedan placerade sig Finland på elfte plats av tolv nationer i Superligan och föll därmed ner till division 1. Nu hoppas man att visiten nere blir fransk.

– Om man jämför det här laget med det som steg till Superligan 2014 håller damerna rätt samma nivå medan herrarnas situation är något bättre. Ett avancemang kräver ändå att vi överpresterar lite sett till årsstatistiken, säger Finlands träningschef Jorma Kemppainen.

– Det kan bli en uppgörelse där många är inblandade i kampen om slutsegern. Det krävs inte hemskt mycket tänjningar i hemskt många grenar för att Finland på allvar ska vara med och tampas om en plats bland de tre bästa, menar Yle Sportens referent Leif Lampenius.

”Finland har god chans”

Tolv nationer deltar i helgens tävlingar i Vasa av vilka de tre främsta stiger till Superligan och tre sista faller ner en division. Alla nationer ställer upp med en idrottare per gren. Vinnaren i respektive gren tilldelas tolv poäng, tvåan elva, och så vidare.

Portugal och Sverige är favorittippade och bakom dem ser främst Turkiet, Schweiz och Finland göra upp om den tredje avancemangsplaceringen.

Därefter följer Norge, Irland och Danmark som med kanonprestationer kan hota Finland, medan Belgien, Rumänien, Bulgarien och Estland lär vara nöjda om de behåller serieplatsen.

Daniel Ståhl med svenska flaggan, Sverigekampen 2015.
Bildtext Finskättade diskuskastaren Daniel Ståhl hör till stjärnnamnen som förväntas lyfta Sverige till Superligan.
Bild: Henrik Isaksson / IBL

– Jag tycker Finland har en god chans att tävla om en topp-3-placering, men det måste klaffa. Det får till exempel absolut inte bli tre misslyckade försök på ingångshöjden i nån ribbgren och pinnen ska komma i mål i varje stafett, men chansen finns.

– Det finns grenar som på förhand sett kan gå riktigt hur som helst, det kan komma tre-fyra poäng för Finland eller plötsligt tio-elva, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Nyckelgrenar i hoppen

Som nyckelgrenar lyfter Ylöstalo fram flera hoppgrenar. Marginalerna är små bland annat i båda längdhoppen, där Matilda Bogdanoff och Kristian Pulli kan håva in, eller alternativt tappa, flera värdefulla pinnar.

Samma gäller Sanna Nygård i damernas tresteg, där Simo Lipsanen på herrsidan hör till tävlingarnas inhemska toppnamn. Detta stämmer inte in på Samuli Eriksson i höjd, men å andra sidan saknar också många andra nationer topphöjdherrar.

– Huvudklungan hoppar mellan 210 och 220, så det finns många poäng att ta och mycket beror på tidiga rivningar. På damsidan räknar jag lite med att Linda Sandblom höjer på sin förhandsplacering (delad femte plats).

Långa loppen vågskålar

Finland är på pappret näststarkaste nation såväl i hopp- som kastgrenarna, medan de svaga punkterna hittas på löpbanan där mer eller mindre endast Camilla Richardsson och Elmo Lakka förväntas slå sig in i topp-3.

– Men framför allt de längre sträckorna är alltid oförutsägbara beroende på hur upplägget blir. Joggar man första biten eller blir det fartlöpning ända från början, det påverkar utfallet. Förutom sandlådsgrenarna är de långa loppen tydliga vågskålar.

Camilla Richardsson på Karlsplan i Vasa.
Bildtext SFI-föreningarnas idrottare representerar Finland i hälften (9/18) av de individuella damgrenarna. Bland annat dubblerar Vasa IS Camilla Richardsson på 3000 meter hinder och 5000 meter.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Lag-EM på Karlsplan i Vasa startar med kvaltävlingar i löpgrenar mellan 100 och 400 meter (också häck) på fredag, där de åtta främsta i respektive gren tar sig vidare till helgens lopp.

På lördag och söndag tar sedan de egentliga tävlingarna vid. Se tävlingsprogrammet här. Yle sänder helgens tävlingar direkt med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius och Mikael Ylöstalo.

Sändningar, lag-EM:

Lördag 24.6 kl. 14.30–17.35 TV2 och Arenan
Söndag 25.6 kl. 14.30–17.35 TV2 och Arenan

Diskussion om artikeln