Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M Fokus – historierna du måste höra i sommar

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 11:23.
Ett kollage med fem personer som medverkar i podcasten.
Bildtext Laura Ylén, Tom Nylund, Karin Storbacka, Annika Sandell och Pentti Kronqvist. Vad har de gemensamt? De bidrar till din sommarlyssning så klart.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth/Claudia Rybin, samt privata bilder

I fem delar får du höra historier om att vara ung och sjuk, om patriotism, om att kämpa på trots att du har alla odds emot dig, om att vara i knipa och om hur du lurar systemet på bästa sätt.

Korka en valfri dryck och börja lyssna. X3M Fokus ger dig sommarunderhållning och tankeställare på löpande band i fem delar:

1. Patriotism

Vi besöker Åland där det bland en viss del av befolkningen finns en vilja att bryta sig loss från ”Helsingfors” och fastlandet. Kan fredens öar bli självständigt?

Gabrielle Becking från USA berättar om hur hon och hennes brittiska man flyttade till Finland, för att uppleva något annat än Donald Trumps Amerika och brexitkaoset i Storbritannien.

Amerikanen Gabrielle Becking står vid en vägg.
Bildtext Gabrielle Becking flydde Trump och Brexit och valde Finland.
Bild: Privat

Laura Ylén är en av de runt tusen kvinnor som varje år gör frivillig militärtjänst. Hon bröt lårbenet ett halvår in i sin tjänstgöring och tvingades avbryta. Men av ren viljestyrka och beslutsamhet tog hon sig tillbaka till brigaden, tre år efter olyckan och är i dag en stolt undersergeant som precis avklarat sitt andra halvår i Dragsvik.

Militärpolis Laura Ylén står på en skjutbana.
Bildtext Laura Ylén gjorde frivillig militärtjänst som militärpolis

X3M Fokus: Patriotism

Programmet är inte längre tillgängligt

2. Mot alla odds

Här får du möta tre personer som på något vis kämpat, eller kämpar på, mot alla odds.

Pentti Kronqvist är en gammal polarfarare som under sin första längre tur, som tog honom från Grönland till Kanada, höll på att mista livet. Han berättar om gången då han lyckades filma en dokumentär, trots att det var fruktansvärt kallt, samtidigt som maten började ta slut, samtidigt som han var skadad. Det är tur och rätt beslut, som slutligen räddar honom.

Karin Storbacka, inomhus-FM 2017.
Bildtext Karin Storbacka kämpar på trots sin svåra allergi.
Bild: SUL / Petteri Kivimäki

Karin Storbacka har vunnit flera FM-medaljer och även deltagit i inomhus-EM. Det som gör att Karin får kämpa lite extra, är hennes svåra gräsallergi. 2012 var hon nära att kasta in handduken - men hon tog sig vidare.

Aron Anderson i rullstol, på toppen av Kebnekaise. Bergskammar syns i bakgrunden.
Bildtext Aron Anderson på toppen av Kebnekaise, år 2016.
Bild: Samir Akhmedov

Aron Anderson är en svensk äventyrare och föreläsare. Han har bland annat bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro. Det som gör honom speciell, är att han gör det med rullstol och kryckor.

X3M Fokus: Mot alla odds

Programmet är inte längre tillgängligt

3. Lura systemet

Människan måste ha något slags system för att fungera tillsammans som en grupp. Men samtidigt finns det många sätt att lura systemet på, eller använda systemet till sin egen fördel. Dan Granqvist berättar bland annat om hur han lyckades komma över flera tusen euro i presentkort tack vare en dåligt igenomtänkt kampanj av en affär.

Vi bad dessutom er, Svenska Yles läsare, att skicka in era egna storyn om hur ni har lurat systemet. Flera av historierna är riktigt saftiga.

X3M Fokus: Lura systemet

Programmet är inte längre tillgängligt

4. I knipa

Tänk dig att stå öga mot öga med en isbjörn i Grönland och bara vara utrustad med ett gammalt dåligt gevär. Äventyrare Tom Nylund bjuder på några riktigt spännande historier.

Kallt och vått
Bildtext Tom Nylund
Bild: Five Corners Production

Dessutom berättar My Tengström om hur hon nästan dödade sin kompis med EpiPen och Malin Valtonen funderar på det här med hur hjärnan fungerar i krissituationer.

X3M Fokus: I knipa

Programmet är inte längre tillgängligt

5. Ung & Sjuk

Att vara sjuk är aldrig lätt. Men att vara ung och sjuk är något speciellt. De unga personer vi hör i det här avsnittet är alla kring 20 då de får sin sjukdom och de berättar väldigt öppet om hur det påverkat deras liv.

Sebastian Granskog lider av hälsoångest och önskar att han en dag kunde njuta av att klättra i berg eller gå på konsert utan att vara rädd för att få en sjukdomsattack.

Sebastian Granskog
Bildtext Sebastian Granskog lider av hälsoångest.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Annica Sandell kämpade länge med borrelia och tvingades pausa sina studier i ett par år. Hon raderade också sin snapchat för att inte behöva se på hur alla andra hade roligt, medan hon själv var sjuk.

Annika Sandell
Bildtext Annika pausade studierna på grund av borrelian.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Tobias Sjöman kämpar på med sin cancer och hoppas att en dag kunna vara en helt frisk, ung kille.

Tobias Sjöman, 20 år, är ung cancerpatient
Bildtext Åtta dagar efter att Tobias Sjöman fyllde 20 år diagnostiserades han med Hodgkins lymfom, cancer i lymfsystemet.
Bild: Yle/Johannes Tabermann

X3M Fokus: Ung & Sjuk

Programmet är inte längre tillgängligt