Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt finländskt rekord av 17-åringen Purola: ”Kan fortfarande bättra på ganska mycket”

Från 2017
Uppdaterad 23.06.2017 16:48.
Samuel Purola visar tummen upp, PNG 2017.
Bildtext Samuel Purola fortsätter imponera.
Bild: All Over Press

Samuel Purola löpte redan i kvalloppet på 200 meter i lag-EM nytt finländskt rekord i U18-klassen och in bland de tio främsta i herrstatistiken i Finland genom tiderna.

Samuel Purola har varit det största utropstecknet inom finländsk friidrott under inledningen av säsongen med bland annat bländande nya rekord på 100 meter.

200 meter passar 17-åringen kanske ännu bättre – och det visade han under fredagens kvaltävlingar i lag-EM på Karlsplan i Vasa.

Krampade i starten

Purola sprang 20,85 i nollvind, vilket är nytt finländskt rekord i U18-klassen. Han putsade sitt eget rekord, som han satte förra veckan i Kuortane, med en dryg tiondel.

– Det krampade lite i starten så jag var tvungen att ta det försiktigt i början, men kände inte av något under loppet, berättar Purola efter loppet.

– Löpningen kändes betydligt bättre än i Kuortane, men jag kan nog fortfarande förbättra tiden ganska mycket.

Nytt rekord i sikte

Med 20,85 går Purola in som tia i Finlands herrstatistik genom tiderna. I U20-klassen ligger han nu två hundradelar bakom rekordhållaren Kimmo Saaristo som sprang 20,83 för 36 år sedan.

– Det är absolut möjligt att knipa på söndag, konstaterar Purola självsäkert. Det var lite kyligt i dag.

Purola var fjärde snabbast i kvalsammandraget och löper final på söndag. Kvickast var David Lima från Portugal med 20,67.

Åtta av tio vidare

Lag-EM i Vasa inleddes med kvaltävlingar på löpsträckor upp till 400 meter, där de åtta bästa i respektive gren tog sig vidare till helgens finaler.

Finland hade i det stora hela en lyckad dag. Elmo Lakka (110m häck), Lotta Harala (100m häck) och Anniina Kortetmaa (100m) var fjärde snabbast, Viivi Lehikoinen (400m häck) femma, Oskari Mörö (400m häck) sexa och Samuli Samuelsson (200m) sjua.

Vidare tog sig också Hanna-Maari Latvala tack vare tredjeplatsen i sitt heat på 200 meter, medan 400-meterslöparna Eveliina Määttänen (nia) och Erik Back (elva) blev utslagna.

Back gjort om träningen

– Det gick helt bra. Jag förväntade mig lite bättre tid men styvnade lite mer än jag brukar i slutet, säger Back till Yle Sporten.

Med tiden 48,36 blev Helsingfors IFK-löparen 0,24 sekunder från sitt årsbästa löpt i 20 grader varmare förhållanden i Tyskland för två veckor sedan. Det personliga rekordet från 2015 lyder 48,08.

– Formen är ganska bra, det bevisas ju att man kommer nära pers redan före midsommar. Men såhär borde det vara också. Jag har nu stått stilla i fyra år, det borde gå framåt så småningom.

Varför har du stampat på stället?

– Ganska mycket har att göra med tränandet. Om man gör samma saker år efter år och inte ändrar på nåt, så varför skulle man då löpa hårdare?

– Jag bytte tränare i höstas och träningen har blivit simplare. Man blir löpare genom att löpa och det har vi gjort mycket mer i år, berättar Back som löper stafett i Vasa på söndag.

Finland vill stiga

23-åringen tränas nu av Atte Pettinen och med hans ledning ska Back i sommar underskrida 48 sekunder och ta sin första medalj i Kalevaspelen.

– Det är nästan hemskt hur mycket jag tänker på det, för att vara helt ärlig. Men det kommer om det kommer, om man börjar ta stress händer det åtminstone inte. Det blir nog bra i sommar ännu.

Vad tror du om Finlands chanser i helgen?

– Superligan är vårt mål och vi lyckades ju senast så varför skulle vi inte kunna göra det nu också, frågar Back. Jag tror det är helt möjligt.

Se alla resultat här!

Diskussion om artikeln