Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Radarparet Merkel och Macron: Nu bör vi utveckla EU!

Från 2017
Uppdaterad 24.06.2017 10:39.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron ler bakom sina podium med Tysklands, EU:s och Frankrikes flagga i bakrgunden på EU-toppmötet.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bara om Tyskland och Frankrike talar med en gemensam röst kan EU utvecklas, menade den nya franska presidenten Emmanuel Macron när han höll en gemensam presskonferens med Angela Merkel i Bryssel på fredag eftermiddag.

På den välbesökta presskonferensen efter EU-toppmötet gav Angela Merkel och Emmanuel Macron deras syn på EU:s framtid.

De menar att efter flera tunga år så vädrar EU nu morgonluft.

- EU-toppmötet har skickat en signal om ny optimism, förklarar Merkel.

- När Frankrike och Tyskland talar med en och samma röst kan EU utvecklas, konstaterar i sin tur Macron.

Stämningen var en annan förra midsommaren

För exakt ett år sedan var läget det motsatta. Då vaknade Europa upp med chockbeskedet att en majoritet av britterna hade röstat för att lämna EU.

Men på ett år har läget förändrats. Valet av Macron till Frankrikes president har gett nytt bränsle i den tysk-franska EU-maskinen, dessutom har EU:s ekonomi efter många dystra år börjat peka uppåt igen.

Angela Merkel menade att EU nu bör fokusera på framtiden och inte på brexit. Hon säger inte direkt nej till Macrons förslag om att euroländerna borde ha en gemensam eurominister och budget.

Vi måste våga diskutera grundlagsförändringar

Angela Merkel säger att ett utökat EU-samarbete inte nödvändigtvis betyder att EU:s grundfördrag ska ändras, men att det inte heller får vara tabubelagt att tala om fördragsförändringar.

Hon får medhåll av Macron som menar att grundlagsförändringar bara bör göras ifall det verkligen finns en orsak.

Macron: Vi får inte ha en naiv handelspolitik

EU-ledarna kom på toppmötet överens om en skrivning som säger att EU är för frihandel och mot protektionism. Men det betonas även att unionen måste skydda sina arbetstagare och företag gentemot orättvis handel.

Det var Frankrikes nytillträdda president Macron som lyfte fram handelsfrågan som väckte en hel del diskussioner på mötet.

På den efterföljande presskonferensen menade Macron och Merkel att Europa bör omvärdera sin inställning i handelsfrågor och kunna reagera ifall länder utanför EU går inför en mer protektionistisk politik.

Enligt Merkel ska EU-företag ha samma möjligheter på den amerikanska marknaden som de amerikanska har inom EU.

Macron säger sig vara för en frihandel men menar att EU inte får vara naivt.

Sipilä: Finns olika handelsläger inom EU

Statsminister Juha Sipilä sade efter mötet att samtalen visade att Macron och länder i södra Europa har en mer protektionistisk syn än man har i Norden.

- Trots att Macron stöder frihandel så fanns det vissa av dessa element i hans syn.

Sipilä menar att Tysklands inställning till frihandel är närmare Frankrikes än Finlands.

- Vår syn delas av de nordiska länderna, Storbritannien, Irland och Nederländerna. Vi talar alla varmt för frihandel. Medan länder i södra Europa flaggar för att EU ska gå in för en mer protektionistisk handelspolitik.

Diskussion om artikeln