Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredric Portins motivationsproblem ett minne blott: ”Ett helt annat driv nu”

Från 2017
Fredric Portin, VM 2016.
Bildtext Fredric Portin deltar i Tartu i sitt fjärde VM.
Bild: Finlands orienteringsförbund

Fredric Portin är ett av de finländska hoppen i VM i orientering som inleds nästa vecka. För den finländska orienteringen är det en seger i sig att han över huvud taget deltar. I fjol höstas hade han nämligen problem med motivationen.

Ett drygt halvt år senare är det annat ljud i skällan. Den 27-årige Portin berättar till Yle att ivern och glädjen över det han gör varje dag är tillbaka.

– Själva orienteringen och tävlingsmomentet är det jag njuter av allra mest och den känslan försvann aldrig. Det som jag hade problem med var att hitta glädjen i det vardagliga jobbet. Av olika orsaker så tycker jag att jag har hittat den igen. Det är en orsak till att det gått bra i år, säger han.

Processen gjorde honom starkare

Portin säger att han är säker på att den process han genomgick gjorde honom starkare.

Han funderade länge om elitsatsningen är värd allt det besvär och all den tid den kräver då det också finns annat i livet som familjefar.

– Det har varit bra för mig att jag haft annat i livet att göra. Det blir så lätt då man bara idrottar att man identifierar sig med idrottaren, fast man inte borde göra det. Då det går dåligt så känner man att man inte fått någonting gjort, säger han och fortsätter:

– Jag litar mer på mig själv nu. Jag tycker att jag har rätt att välja den här livsstilen. Även om jag inte tillför så mycket hårda värden till samhället. Men kanske det är någon som får glädje av det jag gör.

Fredric Portin, Paimion Rasti
Bildtext Fredric Portin representerar Paimion Rasti.
Bild: SSL / Pirjo Valjanen

Kom till slut ur den mentala svackan

I vintras då det kändes som jobbigast för Fredric Portin valde han att åka skidor mer än tidigare. Det hjälpte honom att komma ur den mentala svacka han befann sig i i fjol höstas.

– Den svackan är inte obekant. Den kan komma efter ett VM eller en säsong, men oftast kommer ivern snabbt tillbaka. I fjol gjorde det inte. Numera har jag ett helt annat driv för den här livsstilen än jag hade för några månader sedan, belyser han.

Funderar inte lika mycket på placeringar som tidigare

VM i orientering inleds nästa veckoslut med tävlingar i sprint. Portins plan är att delta i alla andra tävlingar utom i öppningsdistansen.

Fjolårets motivationsproblem har emellertid lett till att hans inställning till VM-tävlingarna har förändrats. Han tänker inte längre lika mycket på placeringar som tidigare år.

– Som tävlingsmänniska så kan jag förstås inte påstå att jag är nöjd om det går dåligt men den känslan är inte bunden vid placeringen. Det handlar om känslan om att ”jag gjorde vad jag kunde i dag”. Och att jag är nöjd då jag kommer i mål. Då tror jag nog att jag kommer att vara nöjd med placeringen också, funderar Portin som representerar Paimion Rasti.

Fredric Portin, Paimion Rasti
Bildtext Portin tror att terrängen i Tartu passar honom väl.
Bild: SSL / Paula Lehtomäki

Långdistansen och stafetten i sikte

Fredric Portins bästa individuella VM-placering är tionde platsen i medeldistansen för två år sedan. I år i estniska Tartu är det långdistansen han ser fram emot mest.

– Skogsdistanserna är det som jag i första hand har tränat för. Långdistansen ligger mig nära hjärtat. Terrängtypen borde passa mig. Och stafetten är ju alltid kul. Den vill jag vara med om.

– Jag lägger så mycket tid och energi på det här att jag skulle vilja uppnå något bättre än den där tionde platsen. Det skulle betyda väldigt mycket att få något bättre än det, men jag försöker tänka på annat.

Förkylning har stört uppladdningen

Uppladdningen inför VM har inte gått som på räls för den Nykarlebybördige Portin. Han har lidit av en förkylning och kunde inte delta i Jukolakavlen förra veckan.

– Det är klart att det inte är den bästa uppladdningen. Nu får jag vila men jag borde också göra några hårda träningar för att få ut det mesta ur kroppen. Det här gör inte gott åt VM, det kan jag inte påstå. Men jag hoppas att grunden är på en sådan nivå att jag inte ska tappa alltför mycket.

VM i orientering i Tartu arrangeras från den 30 juni till den 7 juli. Tävlingarna kan ses i direktsändning på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln