Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

30 personer har dött i mässling i Rumänien – största delen är barn

Från 2017
Vaccinering
Bild: Kay Nietfield / EPA

30 personer har dött till följd av mässling i Rumänien, informerade landets hälsomyndigheter på fredagen. Största delen av dödsoffren är barn.

Över 7 200 rumäner har insjuknat i mässling efter år 2016.

Mässling är en virusinfektion som smittar lätt. De vanligaste symptomen är hög feber och röda fläckar på kroppen. Mässling överförs via kontakt- och droppsmitta samt via luftburen smitta.

Mässling förhindras genom vaccinering. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar två vaccineringsdoser, varav den första dosen ges då barnet fyller ett år. Enligt organisationen borde vaccinationstäckningen vara 95 procent.

Bristen på vaccin en av orsakerna

I Rumänien är täckningen klart sämre. Täckningen för den första vaccindosen är 80 procent och för den andra dosen 50 procent. Den låga vaccinationstäckningen beror på Rumäniens fattigdom, bristen på vaccin och hälsovårdens nuvarande situation.

Det som ytterligare försvårar situationen är att en del föräldrar vägrar vaccinera sina barn. Dessutom har några religiösa grupper och kändisar startat kampanjer mot vaccinering.

Rumäniens regering försöker för tillfället få igenom en lag som skulle innebära att endast vaccinerade barn skulle få komma till skolan.

Mässlingsepidemin har påverkat flera europeiska länder

WHO varnade i mars om att mässlingsfallen ökat i Europa. Förutom Rumänien toppar Italien listan på nya mässlingsfall. Mässling har också förekommit i Frankrike, Polen, Schweitz och Ukraina.

De italienska myndigheterna har i år registrerat minst 3 074 fall av mässling. Cirka 40 procent av de insjuknade är intagna på sjukhus. Enligt WHO har cirka 43 procent av fallen i Europa varit i Italien.

På torsdagen dog en sexårig italiensk pojke med leukemi i mässling. Föräldrarna hade inte tillåtit att vaccinera pojken.

Översättning av Yle Uutisets artikel.