Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Google fortsätter läsa din mejl - men inte för att rikta reklam

Från 2017
Uppdaterad 24.06.2017 19:33.
Riktad marknadsföring med hjälp av e-post.
Bild: Noor Haswan Noor Azman

Google har länge skannat Gmail-användares mejlkonton för att kunna skräddarsy reklam på basis av innehållet, men ska upphöra med det någon gång i år, efter kritik.

Skanningen har bland annat ansetts vara kuslig och ett problem för den personliga integriteten.

Användare kan i nuläget välja att förbjuda Google från att rikta reklam på basis av mejlkorrespondensen, i Gmails inställningar, men många har inte gjort det.

Tidigare har Google sagt att man inte kan förvänta sig att e-postmeddelanden hålls helt privata. Då har företaget syftat på att det krävs att en e-postleverantör såsom Google kollar meddelanden för att se till att de inte är skräppost eller nätfiske och för att kunna rikta annonser bättre.

Ändrad praxis

Nu låter det lite annorlunda. I ett färskt blogginlägg publicerat på midsommaraftonen menar Google att man inte kommer att dra nytta av privatanvändares mejl för reklamsyften.

I stället blir praxisen densamma som för Googles företagsanvändare, vars e-postkonton inte används för att rikta reklam.

– Skanningen av privatpersoners Gmail-konton har gjort det svårt för Google att få nya företagskunder, påpekar Diane Greene, chef för Google molnverksamhet i en intervju för Financial times.

Google kommer ändå att fortsätta skanna användares e-post för andra syften än reklam - till exempel för att gynna sina andra produkter.

Bland annat kan tjänsten Google Nu ge tips om när man ska bege sig hemifrån för att inte missa semesterflyget, om biljetten kommit per mejl. Det går ändå att stänga av Google Nu om man vill.

Och när det gäller riktad reklam kommer Google att fortsätta med det på basis av hur användare surfar på företagets och dess samarbetspartners sidor.

Men användare kan alltså också aktivt välja bort Googles anpassade annonser.