Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas tvåa trots finländsk F1-kollision – Räikkönen avbröt

Från 2017
Uppdaterad 25.06.2017 19:57.
Valtteri Bottas.
Bildtext Valtteri Bottas stod för en fantastisk upphämtning i Baku.
Bild: EPA

Kollision, punktering – och till slut en inkastad handduk. Kimi Räikkönen hade en blytung F1-dag i Azerbajdzjan. Valtteri Bottas stod för en imponerande comeback efter krocken och slutade tvåa.

Loppet i Baku präglades av märkligheter. Att Red Bulls Daniel Ricciardo vann och Williams Lance Stroll slutade trea säger det mesta.

Bottas och Räikkönen kvalade in som tvåa och trea. I början av loppet gick det genast på tok.

I en av de första kurvorna såg Räikkönen ut att ta sig förbi Bottas. Bottas körde in i Räikkönen och fick punktering. Räikkönen sladdade in i väggen – men klarade av att fortsätta tävlingen.

Se incidenten här (Katsomo).

Bottas tvingades till ett tidigt depåstopp och hamnade långt bak i packen.

Motgångarna slutade inte där för Räikkönen.

Efter 20 varv körde Räikkönen på bildelar som låg utspridda på banan med resultatet att det högra bakdäcket gick sönder. Det var droppen som fick bägaren att rinna över: Räikkönens lopp var slutligen förstört.

Räikkönen kom tillbaka till banan och avbröt tävlingen på det 46:e varvet.

Bottas upp på pallen

Bottas kom igen och räddade det som kunde räddas. Bottas slutspurt var mäktig.

Bottas plockade plats efter plats och tog sig upp till trea. I slutet av loppet gasade han på och försökte komma ikapp Stroll.

Det otroliga dramat fick en fantastisk finländsk avslutning: Bottas körde förbi Stroll på slutrakan med meter kvar av loppet.

Vettel och Hamilton krockade

Bottas och Räikkönen var inte de enda som kolliderade.

Ferrariföraren Sebastian Vettel körde in i Lewis Hamiltons Mercedes samtidigt som säkerhetsbilen var ute. Vettel gestikulerade argt åt Hamiltons håll.

Vettel fick ett tio sekunder långt stop-and-go-straff för kollisionen. Hamilton tvingades till ett depåstopp för ett söndrigt huvudstöd. Det gjorde att duon tappade toppositionerna.

Vettel slutade fyra och Hamilton femma.

Diskussion om artikeln