Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Bara att lyfta på hatten – Bottas förtjänar nytt kontrakt”

Från 2017
Uppdaterad 25.06.2017 19:31.
Valtteri Bottas Mercedesbil.
Bildtext Valtteri Bottas imponerade stort i Baku.
Bild: xpbimages.com

Valtteri Bottas kolliderade med Kimi Räikkönen och låg sist i Baku. Trots det slutade Bottas tvåa efter en stor uppvisning. Det är bara att ge tio poäng utav tio möjliga, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Loppet i Azerbajdzjan bjöd på utsökt motorsportunderhållning. Publiken fick njuta av stort drama från varv nummer ett.

– Det var ett av de bästa loppen som körts på mycket länge. Mycket mer dramatiskt och spännande kan det inte bli, säger Fredrik af Petersens.

Bottas är själv inne på samma linje. Också han kallar det hela en "racing incident".

Räikkönen otursförföljd

Kimi Räikkönen skulle gärna ha sett lite mindre action. Kort efter starten krockade Valtteri Bottas och Räikkönen med varandra. Vems fel var det?

– Det var en så kallad racing incident. Man kan inte skylla på någon. Då man kör på första varvet och försöker försvara sin plats kan sådana saker hända, säger af Petersens.

Kimi Räikkönen, augusti 2016.
Bildtext Kimi Räikkönen hade en tung dag på jobbet.
Bild: All Over Press

Tjugo varv senare var olyckan framme igen för Räikkönen, som körde på material på banan och söndrade däcket. Var det Räikkönens fel eller bara dålig tur?

– Det är bara otur, säger af Petersens.

”Bara att lyfta på hatten”

Valtteri Bottas tvingades till ett depåstopp efter krocken med Räikkönen och låg sist i Baku. Efter missen började Bottas en ursinnig upphämtning.

Den kulminerade i att Bottas körde om Williams Lance Stroll på det sista varvet. Det återstod inte många meter av tävlingen då Bottas pressade framvingen förbi Stroll.

– Det är bara att ge tio poäng utav tio möjliga. Han tvingades till depån tidigt, var sist och blev tvåa. Det är bara att lyfta på hatten och säga att det var en mästerlig körning, utan tvekan.

Med insatsen i dag förtjänar Valtteri att få ett kontrakt för 2018 inom två veckor.

Bäddar för nytt kontrakt?

Bottas förbättrade sina aktier med den fantastiska uppvisningen.

Mercedes tecknade bara ett ettårigt kontrakt med Bottas efter att Nico Rosberg plötsligt meddelat att han avslutar karriären. Bottas levererade mer eller mindre omgående och tog sin första GP-seger i Sotji.

Frågan är om inte Mercedes snart ger ett kontraktsförslag till Bottas.

– Med insatsen i dag förtjänar Valtteri att få ett kontrakt för 2018 inom två veckor, säger af Petersens.

Bottas ligger trea i sammandraget på 111 poäng. Stallkamraten Lewis Hamilton har 139 poäng och Ferraris Sebastian Vettel 153 poäng. Kimi Räikkönen är femma i sammandraget på 73 poäng.

Diskussion om artikeln