Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpcare i ökande motvind i senaten

Från 2017
Donald Trump (t.h.) och Mitch McConnell
Bildtext Donald Trump (t.h.) och Mitch McConnell
Bild: EPA/Olivier Douliery

Flera republikanska senatorer kan komma att rösta emot partiets egna hälsovårdsreform om inte stora förändringar görs före den går till omröstning. Moderata och konservativa senatorer har motsatta orsaker att inte stöda reformen och en kompromiss båda lägren kan stöda verkar svår att få ihop.

Senatens republikanska ledare Mitch McConnell och hans stab uppges ha arbetat på högvarv för att få tillräckligt med stöd bakom partiets hälsovårdsreform.

Ett utkast till lagförslaget som hade satts ihop bakom låsta dörrar publicerades i torsdags men mötte stort motstånd i de egna leden.

Flera ledande republikanska senatorer uttrycker sig allt mer skeptiskt till om reformen, också känd som Trumpcare, överhuvudtaget kan köras igenom trots den republikanska majoriteten.

- Det är svårt för mig att se hur det här lagförslaget skulle kunna gå igenom den här veckan, sade senatorn Susan Collins från Maine till ABC.

- Det är så klart upp till McConnell om den kommer till omröstning, men jag tror det i så fall kommer att kräva arbete dygnet runt i några dagar.

För moderat, för konservativ

Det stora hindret för det republikanska ledarskapet är motståndet kommer ur två olika ideologiska läger.

Den mest konservativa republikanska falangen anser att lagen inte går långt nog i att minska statens roll inom hälsovården.

De mer moderata republikanska senatorerna menar i sin tur att reformen går alltför hårt åt de förmåner som hjälper låginkomsttagare att få vård.

Problemet McConnell och det övriga ledarskapet nu tampas med är att försöka göra kompromisser som vinner över skeptiska republikaner i ett läger utan att samtidigt öka motståndet i det andra lägret.

Det hela görs svårare av att flera senatorer uppges kräva tillägg som gäller deras delstater, alltså minimerar skadan för sina egna väljare.

Det är för tillfället oklart hur stort stöd lagförslaget har bland republikanerna i senaten.

Medan en del motståndare över helgen har sagt att de möjligen kan rösta för om vissa förändringar görs, rapporteras samtidigt antalet skeptiska republikaner öka.

Tidtabellen en stor fråga

Senatens republikanska ledarskap rapporteras villa få igenom lagstiftningen före den kommande långhelgen för USA:s självständighetsdag den 4 juli.

Om lagen inte röstas igenom före det anses det troligt att motståndet växer ytterligare.

Bland annat hälsovårdsindustrin, läkarorganisationer, sjukhusens intresseorgan, organisationer för cancerpatienter och USA:s största religiösa samfund har motsatt sig reformen.

Katolska kyrkan i USA kallade den oacceptabel och skrev att den skulle åstadkomma förödelse bland landets fattigaste invånare.

Diskussionerna om hälsovårdsreformen anses också helt ta över senatens agenda om reformen drar ut på tiden, i ett läge då republikanska ledarskapet vill gå vidare till att försöka driva igenom skattereformer.

Flera republikaner har ändå varit arga på att lagförslaget har förberetts i hemlighet också från partiets egna senatorer och har krävt mer tid för att utvärdera konsekvenserna för sina egna väljare.

Ron Johnson från Wisconsin sade till NBC att han inte anser att senaten under några som helst villkor borde rösta så snabbt.

- Det är svårt för mig att tro att mina väljare eller ens jag själv kommer att hinna utvärdera det här paketet ordentligt nog för att jag ska kunna rösta för att föra det vidare, sade Johnson.

Det är ändå sannolikt att lagen inte kommer att föras till omröstning om McConnell inte är säker på att han har de 50 senatorer han behöver bakom sig.

- Jag kan för tillfället inte överhuvudtaget säga om vi kommer att få ihop tillräckligt med röster den här veckan, sade senatorn Jerry Moran till Fox News.

Moran står det republikanska ledarskapet nära och anses ha god insyn i arbetet med att försöka få ihop de kompromisser som krävs för att lagförslaget ska få tillräckligt stort stöd.

Miljoner utan vård

Det förslag som senaten ska rösta om har inte ännu genomgått en utvärdering i kongressens budgetkontor.

Den version representanthuset röstade igenom beräknades kosta kring 23 miljoner amerikaner tillgången till vård.

Senatens förslag ska enligt experter vara något lindrigare, men skillnaden uppges inte vara stor.

Resultatet uppskattas ändå vara att antalet amerikaner utan tillgång till vård kommer att bli större än det var före Barack Obamas hälsovårdsreform röstades igenom.