Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krishjälpen i Raseborg fortsätter även utan telefontjänst och chatt

Från 2017
Mikrofonilla varustetut kuulokkeet pöydällä vesilasin vieressä.
Bildtext Även om kristelefonen och chatten stängdes, erbjuder staden fortsatt hjälp via specialsjukvården.
Bild: Katriina Laine/Yle

Samtalstjänsten och chatten som har varit öppna sedan förra tisdagens mordtragedi i Ekenäs stängdes i dag klockan 12.

På torsdagen förra veckan sökte cirka 40 personer krishjälp via stadens tjänster. Midsommarhelgen var dock lugn och endast ett fåtal människor kontaktade stödkanalerna.

- Det var ganska få som tog kontakt under veckoslutet och därför beslöt vi på måndag förmiddag att det är okej att avsluta Facebooksidan, chatten och kristelefonerna, säger Jeanette Pajunen som är social- och hälsovårdsdirektör vid Raseborgs stad.

Hon bedömer att staden har nått ut väl med olika stödformer. Krishjälpsarbetet övergår nu mestadels på mentalvårdsenheten.

Hur får man stöd ifall man behöver det framöver?

- Jag tror att de som behöver mera stöd redan har blivit hänvisade till ställen där man får fortsatt hjälp och har sina stödkanaler färdiga. För dem som eventuellt ännu inte har sökt hjälp, så är det i första hand mentalvårdsenheten man ska vända sig till. Där är det bokade tider som gäller och man kan bli mottagen både enskilt och i grupp, säger Pajunen.

Jeanette Pajunen.
Bildtext Jeanette Pajunen är social- och hälsovårdsdirektör för Raseborgs stad. Hon har varit på plats och erbjudit krishjälp till ungdomarna i Ekenäs.
Bild: Tove Virta / Yle

Stödbehovet är mycket individuellt

Hjälpen fortsätter inom specialsjukvården och mentalvårdsenheten för dem som behöver det.

- Vi har fått intrycket att ungdomarna i Ekenäs har ett väldigt bra kontaktnätverk med stora grupper och det finns bra föräldrastöd.

Det är ju frågan om en väldigt ovanlig händelse. Vad tycker du i efterhand, har staden haft tillräckliga resurser att ge krishjälp till en hel stad?

- Med facit på hand kan man säga att det här gick ganska bra. Vi har krisberedskapsplaner och tjocka mappar om hur vi ska gå tillväga i sådana här situationer. Det visade sig att vi nog inte hade så stor hjälp av mapparna, utan det var nog mera att sätta sig ner och snabbt fundera ut vilken insats som skulle göras. Sedan fick vi gissa oss fram till vilka resurser som skulle behövas.

Krishjälpen har fungerat väl tack vare att människor har ringt och erbjudit sin hjälp, till exempel genom att göra skift på Ungdomsgården, när behovet var som störst.

Pajunen poängterar att mentalvårdsenheten kan kontaktas om man behöver hjälp och stöd framöver.