Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Saska Saarikoski: Jag ville ha en autograf av Donald Trump

Från 2017
Uppdaterad 03.07.2017 18:59.
Porträttbild av Saska Saarikoski.
Bildtext Journalisten och författaren Saska Saarikoski har skrivit en bok om Donald Trump.

- Trump är som en talande häst, har jag hört i Washington DC. Han säger sällan något klokt, men det är nästan omöjligt att låta bli att lyssna på honom eftersom det nog är ganska utomordentligt att ha en häst som kan tala, säger Saska Saarikoski.

Saska Saarikoski är en prisbelönt journalist och författare hemma från Helsingfors. Sedan ett par år tillbaka bor han med sin fru Laura och deras två barn i Washington DC, där Laura arbetar som USA-korrespondent för Helsingin Sanomat. Också Saska skriver för Helsingin Sanomat och dessutom håller han på att skriva klart sin andra barnbok.

Trump på valtillställning

Då Saska träffade Trump på en valtillställning blev han så tagen av presidentkandidatens karisma att han började leta efter ett papper för att få autograf. Det här överraskade Saska som några månader innan hade förutspått att Trumps chanser att bli republikanernas presidentkandidat är lika med noll.

När Donald Trump sex månader senare blev vald till republikanska partiets presidentkandidat beslöt Saska, tillsammans med Laura, att skriva en bok om Trump.

Trump är en dålig president, men en mycket karismatisk person.

Saska Saarikoski, Yle Vega

Ingenting - första ordet på svenska

Det första Saska lärde sig på svenska var ordet "Ingenting". När han var liten flyttade han med sin mamma till Botbyhöjden i Helsingfors, där alla pojkarna på gården var svenskspråkiga. Med Saska talade de finska, men sinsemellan talade de svenska. Då Saska frågade vad de sa, svarade de: "Ingenting".

Sommar med kusinerna

Saska lyckades trots allt lära sig svenska och tycker att det är ett "kul"-språk. Roliga associationer till svenskan kommer också från barndomssomrarna i S:t Michel. Där samlades kusinerna från Sverige och Mexiko i en salig röra för att semestra i Insjöfinland.

Om politiken i Vita huset, om finländsk sommar och om skillnader och likheter med att bo i Finland och i USA berättar Saska Saarikoski om i sitt sommarprat i Yle Vega.

Saska Saarikoski 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Saska Saarikoski sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musikensom Saska spelar i sitt sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017