Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Lindströms medarbetare försökte stryka stöd till somaliska föreningar

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 16:27.
Justitie- och arbetsminister Jari Lindström
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Den sannfinländske arbetsministern Jari Lindströms specialmedarbetare försökte dra in stödet till somaliska föreningar, rapporterar Helsingin Sanomat.

Stöden går till att hjälpa invandrarbarn, -unga och -mammor att klara vardagen.

Tjänstemännen vid arbets- och näringsministeriet säger att de utsattes för hård politisk styrning då specialmedarbetaren Sakari Puisto försökte få dem att stryka stöden till sex föreningar, varav två var somaliska – något det inte fanns fog för.

Puisto säger till Finska notisbyrån att han bara följde order, men han säger inte om ordern kom från Jari Lindström, som sedermera har lämnat Sannfinländarna för den nya riksdagsgruppen Blå framtid.

- Jag fick kännedom om saken av tjänstemännen och fäste noggrann uppmärksamhet vid understödsförslagen, och efter det förde jag diskussion om saken i normal ordning som sig bör för en specialmedarbetare. Jag kommenterar inte saken desto mera, då min uppsägningsprocess är på slutrakan, säger Puisto.

Jari Lindström ville inte kommentera händelsen till Finska notisbyrån eller Helsingin Sanomat.

Hämäläinen: Strykandet av stöd utan objektiv grund tvivelaktigt

Arbets- och näringsministeriets migrationsdirektör Sonja Hämäläinen säger till Helsingin Sanomat att hon meddelat Puisto att ett indragande av stöd utan en klar objektiv grund skulle vara tvivelaktigt med tanke på målsättningarna inom integrationen och att de som söker stöd ska behandlas likvärdigt.

Eftersom Puistos motiveringar blev oklara för Hämäläinen förde hon saken vidare till ministeriets avdelnings- och kanslichef.

Fallet inträffade i januari. Enligt Helsingin Sanomat togs en av organisationerna bort från listan, men Puisto blev arg eftersom tjänstemännen inte agerade helt enligt hans anvisningar.

Ministeriets kanslichef Jari Gustafsson säger till HS att minister Lindström gällande fallet hade sagt att den politiska styrningen måste skärpas: tjänstemännen bör lyda ministrarna. Gustafsson anser att fallet är upprörande.

(HS, FNB)

Diskussion om artikeln