Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Helena Ranta: Att inte ingripa är medbrottslighet

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 21:04.
Rättsodontolog Helena Ranta
Bildtext Helena Ranta kopplar av med poesi, vitt vin och klassisk musik.
Bild: Heidi Grandell-Sonck, Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

- Rättsodontologi har egentligen väldigt lite att göra med tandläkarjobb, förklarar Helena Ranta under inspelningarna av sitt sommarprat.

Det är svårt för henne att gå in på detaljer i sitt arbete, mest för att det är känsligt, men i praktiken undersöker en rättsodontolog munhålan på en avliden person för att samla bevis och information i brottmål.

Ranta själv har arbetat som rättsmedicinsk expert i Peru, Colombia, Libyen, Kamerun, Irak, Nepal, Tjetjenien, Bosnien Hercegovina, Kosovo och nyligen Eritrea och Afghanistan.

Musik och poesi

I sitt sommarprat väljer hon att fokusera på tillvaron mellan uppdragen.

- När jag kommer hem, vill jag sitta ensam i vardagsrummet, lyssna på klassisk musik och läsa dikter med ett glas vitt vin i handen.

Ranta delar med sig av sina favoritkompositörer och favoritpoeter, de som ger henne tröst och lugn i vardagen. Men vi får också följa med till några tidigare krisområden världen över för att få en inblick i arbetet som rättsodontolog.

Rätten att veta vad som hänt

- En ung kvinna med två barn kom till sjukhuset i Tuzla år 1996. Hon tog fram ett laminerat foto och sträckte fram det till mig. Vi hade hittat samma foto i ett av offrens fickor. Vad skulle jag säga till henne?

Ranta berättar hur viktigt det är för dem som har överlevt stora tragedier att få veta vad som hänt med deras anhöriga. Dels för att kunna bygga upp sina liv på nytt, men också för att bryta hatet och hämndens onda cirkel, som så lätt fortsätter i generationer.

Helena Ranta 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Plikten att ingripa

Den europeiska flyktingpolitiken får sig också en känga i Rantas sommarprat. Hon menar att den flyktingkris som vi i dag talar om i Europa egentligen inte är något annat än en kris i vår egen moral.

- Vi får aldrig tro att förintelsen inte kan hända igen. Folkmord är aldrig en slump. De händer där för att det finns mänskor som vill dem, mänskor som genomför dem och mänskor som låter dem ske. Tystnaden talar sitt språk - att inte ingripa är medbrottslighet.

Helena Ranta sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner programmet som podcast eller lyssna till musiken i Rantas sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln