Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jan-Erik Andelin: Hur jag lärde mig hur världen hänger ihop

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 00:07.
Jan-Erik Andelin är en av Vegas sommarpratare 2017
Bildtext I Andelins sommarprat reser inte bara han, utan också hans förfäder.
Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck

När Jan-Erik Andelin var liten arbetade hans pappa inom exportindustrin och reste mycket. Med sig hem brukade han hämta broschyrer och tidtabeller från olika flygbolag.

- Broschyrerna slängde jag, men jag behöll tidtabellerna. Som mest hade jag en samling på 70 tidtabeller från olika flygbolag.

Det var så Andelin lärde sig hur världen hängde ihop, och tur var väl det, för hans eget yrke skulle komma att ta honom på en och annan resa.

Vi får bland annat få följa med till Vilnius natten före Sovjetunionens fall, och till en tomatodling i Afrika i slutet av nittiotalet.

Jan-Erik Andelin 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Litterärt bevandrad släkt

I Andelins sommarprat reser inte bara han, utan också hans förfäder runt jorden.

Bland annat träffar vi bröderna Väinö och Werner Andelin (senare Hämeen-Anttila) som hämtade med sig en väldig massa världslitteratur hem till Finland från sina resor och översatte den till finska.

- Det är alltså mina förfäder och deras familjer som har översatt t.ex. Alexander Dumas, Jules Verne, Mark Twain etc. till finska.

Andra förfäder har seglat i Stilla Havet och Söderhavet, och jobbat för brittisk-australiska flottan. En har namngett en farled in till Papua-Nya Guineas huvudstad.

Jan-Erik Andelin sommarpratar i Yle Vega 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln