Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter: Appen Telegram användes för metroattentat i S:t Petersburg

Från 2017
Polis i S:t Petersburg.
Bildtext Polis i S:t Petersburg.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Självmordsbombarna lär ha använt meddelandetjänsten för att hålla kontakt med varandra. Telegram är en av flera sociala medier som myndigheterna allt noggrannare försöker kontrollera.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att personerna bakom attentatet mot S:t Petersburgs metro hade planerat attacken genom meddelandetjänsten Telegram.

Telegram är en motsvarighet till Whatsapp. Användarna kan skicka meddelanden, ljudfiler, foton och videor till varandra genom appen.

Enligt FSB använde terroristerna Telegram under ”varje fas av planeringen”. Fjorton personer dog i attentatet och ett tiotal skadades. Dådet utfördes av en 23-årig kirgizisk man.

Lämnar inte ut uppgifter

Förra veckan hotade ryska myndigheter att blockera Telegram i Ryssland. Enligt den ryska myndigheten för tillsyn av telecom, informationsteknologi och masskommunikation har Telegrams ledning vägrat att lämna ut uppgifter om företaget till myndigheten.

Också FSB har kritiserat Telegram för att vara ovillig till att föra dialog om vilka säkerhetshot appen kan orsaka, i motsats till exempelvis Whatsapp.

Telegrams grundare, Pavel Durov, försvarar beslutet att inte lämna över uppgifter och säger att Telegram tänker hålla fast vid användarnas rätt att vara anonyma.

Blomor utanför en metrostation i St Petersburg där en terrorattack utfördes i april 2017
Bildtext Åklagarmyndigheter har väckt åtal mot tre personer som tros vara inblandade i attacken i S:t Petersburg.
Bild: EPA

Telegram är en av många applikationer som ryska myndigheter i allt större utsträckning försöker kontrollera.

Sedan början av året har IT-företag i Ryssland varit skyldiga att lagra alla användaruppgifter i ryska datacenter och vid förfrågan överlämna informationen till ryska myndigheter.

Källor: AFP, Tass

Diskussion om artikeln