Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De invandrarkritiska demonstranterna ska genast bort från Järnvägstorget

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 18:15.
Suomi Ensin-demonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors den 27 maj 2017.
Bildtext Den invandrarkritiska demonstrationen orsakar fara för allmänheten, säger polisen. Så här såg det ut på demonstrationen i slutet av maj.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

De invandrarkritiska demonstranterna ska omedelbart bort från Järnvägstorget i Helsingfors, meddelar polisen. Demonstranterna ska vara borta på måndag kväll, säger överkommissarien Jari Taponen till Yle Nyheter.

Det var Helsingin Sanomat som var först med nyheten. Orsaken till att polisen vill få slut på demonstrationen är säkerheten.

- Demonstrationen orsakar omedelbar fara för människor som rör sig i närheten av den, säger överkommissarien Jari Taponen vid Helsingforspolisen.

Det har varit oroligt kring demonstrationen ett flertal gånger. För tio dagar sedan gav polisen en order om att demonstranterna måste åtgärda säkerhetsproblemen. Efter det har situationen försämrats.

- Senast i slutet av förra veckan inträffade tre incidenter där tre demonstranter misstänks för misshandel. Situationen blir hela tiden värre och värre, säger Taponen.

Demonstranterna hotades av vräkning i maj

Både asylsökande och invandrarkritiska har demonstrerat på Järnvägstorget sedan februari. Asylsökandenas demonstration får fortsätta som normalt.

- När det gäller asylsökandenas demonstration har vi inget att anmärka, säger Taponen.

I maj meddelade Helsingfors stad överraskande att bägge demonstrationerna kommer att vräkas, eftersom torgområdet behövs för andra evenemang under sommaren. Till slut gick staden med på att demonstrationerna får fortsätta på ett mindre område.

Nu räcker det däremot inte med att flytta på demonstrationen. Eftersom förbipasserande utsätts för hotfulla situationer är det enda alternativet att avsluta den invandrarkritiska demonstrationen helt och hållet, uppger polisen.

Diskussion om artikeln