Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Somaliska förbundet om Lindströms specialmedarbetare: Allvarligt och diskriminerande

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 16:35.
Somailas flagga på en sprucken tegelmur.
Bild: Mostphotos

Somaliska förbundet i Finland är starkt kritiska till den politiska styrning som Jari Lindstöms specialarbetare utövade mot tjänstemännen vid arbets- och näringsministeriet.

Helsingin Sanomat rapporterade på måndagen att den sannfinländske arbetsministern Jari Lindströms specialmedarbetare försökte dra in stödet till somaliska föreningar.

Enligt förbundet har den tredje sektorn en stark ställning i arbetet för en likvärdig integration i Finland och behandlingsförfarandet i Finland grundar sig på tjänstemännens oberoende bedömning av stödansökningar som inte ska politiseras.

I sitt ställningstagande skriver förbundet att stödansökningar ska bedömas likvärdigt och ska grundas på de kriterier som har definierats i de öppna ansökningarna.

”Vi fördömer en sådan här omfattande politisk styrning och ser det som diskriminering och som ett slag mot likvärdigheten eftersom en specialmedarbetare inte har beslutanderätt i den politiska beslutsfattarhierarkin”, skriver förbundet i sitt ställningstagande.

"Regeringen ska tillta åtgärder för att få bukt på rasistisk verksamhet"

Förbundet påpekar också att styrningen inte kan sträckas till enskilda stödbeslut och folkgrupper samt att Finlands förvaltning inte ska gå att muta.

Somaliska förbundet anser att händelsen är en mycket allvarlig sak.

”Vi ber att Finlands regering ska tillta nödvändiga åtgärder för att få bukt på rasistisk verksamhet som den här händelsen.”

Tjänstemännen vid arbets- och näringsministeriet säger att de utsattes för hård politisk styrning då specialmedarbetaren Sakari Puisto försökte få dem att stryka stöden till sex föreningar, varav två var somaliska – något det inte fanns fog för.

Diskussion om artikeln