Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konst fyller Stundars under sommaren

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 19:21.
Ett av Sylvia Javéns verk ser ut som fläckiga lakan som bildar ett bergslandskap.
Bildtext Ett av Sylvia Javéns verk som ställs ut under sommaren.
Bild: Sylvia Javén

Två olika utställningar fyller Stundars vägger hela sommaren med start på tisdag. Konstnärerna Assol Agaideorova, Mic Linder, Mattias Löfqvist, Sylvia Javén och Jo Ann Kronqvist ställer ut.

På tisdag kväll öppnar två utställningar som kommer att vara öppna för allmänheten så gott som hela sommaren. På Hemmersgårdens vind ordnar Assol Agaideorova, Mic Linder och Mattias Löfqvist en gruppuställning fram till 15 augusti.

Assol Agaideorova är född i Almaty i Kazakstan och har studerat konst i Baku och Moskva. Hon har bott i Vasa sedan 2006. Agaideorova målar i olja och akvarell och kallar sin del av utsällningen "Painting Life". Hon finner inspiration i livet självt och avbildar gamla byggnader och båtar och målar helst utomhus i det naturliga ljuset.

Assol Agaideorova står och målar på en strand i skärgården.
Bildtext Assol Agaideorova målar helst utomhus.
Bild: Assol Agaideorova

Sundombördige Mic Linder beskriver sitt skapande som avsiktslöst. Han kan utgå från en löst formulerad idé och slutar när han inte har något att tillägga. Om Linder inte är nöjd efter att verket är klart kan han måla över det och börja om. Enligt Linder behöver bilden innehålla en sorts rytm eller musik för att fungera.

Två bildkonstverk av Mic Linder. De lodräta bilderna har en vit bakgrund och fylls av abstrakta former i många olika färger.
Bildtext Två av Mic Linders verk
Bild: Mic Linder

Löfqvist beskriver sitt sätt att jobba som intuitivt och en bild kan ofta leda in en i följande bild. Därför bildas det ofta serier av bilder som tematiskt kan hänga ihop utan att Löfqvist själv riktigt vet hur. Vernissagen för grupputställningen börjar klockan 18 på tisdagen på Hemmersgårdens vind. Utställningen håller öppet dagligen fram till den 15 augusti mellan klockan 11 och 16.

Löfqvists  målning i rött, grönt och brunt visar tre pojkar som har klättrat upp på en mur av något slag.
Bildtext Ett av Mattias Löfqvists verk.
Bild: Mattias Löfqvist

Österbotten på olika sätt

I Fähuset på Stundars ordnar Sylvia Javén en egen utställning under sommaren. I sin utställning "L a n d s k a p" beskriver hon sin idé av Österbotten i form av installationer, text och måleri.
Javén är född i Åbolands skärgård men har under de senaste åren bott i Österbotten i perioder, och landkskapet har en viktig roll i hennes konstnärskap. Hennes utställning är öppen varje dag mellan klockan 11 och 16 fram tills den 20 juli.

Titta in i en ateljé

Fotokonstnären Jo Ann Kronqvist från Vancouver har varit gäst i Stundars gästateljé och ställer till med öppet hus från och med klockan 19.30 på tisdagen. Kronqvist har släktrötter i Österbotten, och kommer på tisdagskvällen att visa upp bilder från det projekt hon har arbetat med på Stundars.