Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Siv Fagerlund: Det har gått 40 år sedan Mimmi dog

Från 2017
Uppdaterad 21.07.2017 23:40.
Siv Fagerlund är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Siv Fagerlund vann lyssnarnas sommarpratare 2017
Bild: Heidi Grandell-Sonck

En solig vårdag i mars, förlorade Siv Fagerlund och hennes familj sin treåriga dotter i en olycka i pulkabacken. I dag tillägnar hon sitt sommarprat Mimmi.

- Som snöbollar kom ni susande nerför backen och steg av pulkan. Jag var på väg mot er när du plötsligt och fullständigt oväntat tar pulkan, kastar dig över snövallen och susar glatt skrattande nerför backen. Det blev din sista färd här på jorden...

I fyrtio år har Siv, som jobbat som kurator vid Kårkulla samkommun, bearbetat sorgen efter dottern. Hon har fyllt häfte efter häfte med text. För henne har skrivandet varit en naturlig del av processen och hon citerar också litteraturvetaren Horace Engdahl på den punkten: “Att skriva är att flytta det som hände ut ur mig själv”.

Siv Fagerlund 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Hur gör man?

En natt drömde jag att du kom till min arbetsplats, hela rummet fylldes av ljus och glädje och du kom glatt springande rakt in i min famn. Men var har du varit lilla barn, frågade jag, gick du vilse, vi har sökt dig överallt.

- Att små barn kan dö och plötsligt vara borta hade för mig dittills varit en omöjlig tanke, sådant hände bara andra människor långt från min värld. Vart gick du och varför?

Öppningen kom först flera år senare för Siv, då hon insåg att dottern Mimmi alltid skulle leva kvar i familjens och vännernas minne. De var helt enkelt en annorlunda familj.

- Jag har aldrig försökt mota smärta, den har varit en del av mitt liv.

Siv Fagerlund är vinnare i tävlingen Lyssnarnas sommarpratare 2017, det betyder att hon har röstats fram som sommarpratare av Svenska Yles publik.

Siv Fagerlund sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast av programmet eller lyssna på en del av musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln