Radera eller inte radera – tysk Facebooklag ställer företag inför svår fråga
Den tyska förbundsdagen väntas den här veckan ge grönt ljus för en ny så kallad Facebooklag. När lagen väl är i kraft kommer den att förplikta sociala nätverkstjänster som Facebook och Twitter att snabbt reagera på hatskriverier och direkt lagstridigt material.
– Uttalanden som strider mot lagen måste raderas. Det handlar om uppvigling till mord och mordbrand. Det handlar om hot och ärekränkning. Och det handlar om att förneka förintelsen, listar justitieminister Heiko Maas några grunder till att lagen behövs.
Och att lagen, som går under det aningen utmanande namnet Netzwerkdurchsetzungsgesetz verkligen är nödvändig är de flesta politiker eniga om, men hur hårt man ska gå åt företagen bakom nätverkstjänsterna har lett till häftiga diskussioner och mycket kritik mot ministern.
Efter en hel del finslipande på slutmetrarna har man nu gett företagen lite längre tid att reagera på skriverier.
Ursprungligen hette det att klart lagstridigt material måste raderas inom 24 timmar. Den här fristen ska fortsättningsvis gälla i vissa särskilda fall, men i mer svårtolkade fall ska företagen få sju dagar på sig att radera materialet.
Om skriverier och kommentarer inte raderas kan det leda till böter på upp till 50 miljoner euro.
Yttrandefriheten hotad
De planerade höga bötesbeloppen är samtidigt en av de främsta kritikpunkterna mot den nya lagen.
Det finns nämligen en oro för att företagen, börjar ta det säkra framom det osäkra och raderar mer än behövligt. Något som enligt kritikerna begränsar yttrandefriheten.
En del experter har också tolkat att lagförslaget strider mot den tyska grundlagen.
– Vi måste se till att företagen axlar sitt ansvar, men vi kan inte tvinga dem in i en domarroll med beslutanderätt över vad som ska raderas och vad inte. Det är inte alls betydelselöst om det raderas för mycket eller för lite, säger de grönas förbundsdagsledamot Konstantin von Notz.