Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Polisen misstänker Uber Finland för olovligt bedrivande av taxitrafik

Från 2017
Mobiltelefon i en hand
Bild: CC0

Helsingfors tingsrätt tar i dag ställning till att ta en del av Uberchefen Joel Järvinens egendom i kvarstad för den händelse att ansvariga personer på Uber Finland i ett senare skede döms för olovligt bedrivande av taxitrafik eller för medhjälp till olovligt bedrivande av taxitrafik, rapporterar Helsingin Sanomat.

Finlands taxiförbund polisanmälde Uber Finland i slutet av förra året.
Redan tidigare har flera Uberchaufförer dömts för olovligt bedrivande av taxitrafik, men nu är det företaget Uber som är i fokus.

Uber Finland misstänks för olovligt bedrivande av taxitrafik eller medhjälp till olovligt bedrivande av taxitrafik. Svarande i fallet är Uber Finlands landschef Joel Järvinen.

I dag fattar tingsrätten beslut om så kallade säkringsåtgärder. Förundersökningen kommer enligt polisen att pågå flera månader.

Undersökningsledaren Sampo Suomala har föreslagit hur mycket av Järvinens egendom ska tas i kvarstad inför en eventuell fällande dom i tingsrätten. Suomala uppger inte hur stor summa det handlar om.

Föreningen Helsingin Taksiautoilijat polisanmälde Joel Järvinen i januari 2016 för uppvigling till olovligt bedrivande av taxitrafik, men åklagaren beslutade i juni att inte väcka åtal i fallet.

Uber hävdar att företaget via sin app bara för­medlar kontakt mellan förare och kunder.

Diskussion om artikeln