Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Ryskt stridsflygplan tvingade svenskt plan vända

Från 2017
Rysk Su-27 fotograferad från svenskt signalspaningsflygplan.
Bildtext Arkivbild: Rysk Su-27 fotograferad från svenskt signalspaningsflygplan den 16 juni 2014.
Bild: FRA

Ett ryskt stridsflygplan flög för en vecka sedan mycket nära ett svenskt signalspaningsplan. Nu visar det sig att den ryska piloten flög så nära att svenskarna av säkerhetsskäl tvingades vända, skriver Dagens Nyheter.

Det svenska Gulfstreamplanet hade en påslagen transponder och DN har kunnat följa dess väg från basen Malmen utanför Linköping.

Planet flög ut över Östersjön där det lade sig i en rutinmässig så kallad spaningsslinga på internationellt vatten utanför den ryska enklaven Kaliningrad. Plötsligt avbröts spaningsslingan, av allt att döma när det ryska planet kom nära, och Gulfstreamplanet svängde nordväst mot Sverige.

- Av flygsäkerhetsskäl avbröt vi vår flygning och återvände hem till basen, säger den svenska Försvarsmaktens presschef Philip Simon till tidningen.

Efter incidenten kallades den ryska ambassadören upp till utrikesdepartementet för ett möte med kabinettssekreterare Annika Söder.

- Då påtalade Annika Söder att man måste uppträda korrekt i luftrummet och att man upprätthåller flygsäkerheten, sade Anne Thorngren, presskommunikatör på UD, till nyhetsbyrån TT i torsdags.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln