Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

Från 2017
Uppdaterad 11.07.2017 11:11.
hängmatta
Bild: Tuula Nyberg

För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

Ja, ja. Vi vet alla hur det ska vara: Slit och stressa under terminerna och vila upp dig under sommaren. Det låter ju kanske inte så väldigt sunt (det där slitandet) men vi har lärt oss att allt kompenseras på sommaren.

Då inställer sig frågan om det faktiskt funkar så i praktiken. Att bara plötsligt börja ta det lugnt (om man alltså anammat ovanstående princip)?

För oberoende om man är pensionär, arbetslös, jobbare, hemma med barn etc så är det något med tempot i samhället som gör att terminerna sliter ner också den starka.

Också för studerande borde sommaren vara tid för återhämtning. Här ges goda tips. Men är allt det där bara snicksnack, då den personliga ekonomin ändå kräver sommarjobb (=möjlig stress)? Eller kräver tristessen resor och upplevelser så att nervarvandet kanske uteblir?

Ja, inte är det lätt, inte.

Det finns självklart också oändligt med tips för hur familjer borde njuta av sommaren, till exempel här.

Personligen står jag fast vid min dröm om sommaren 2017 som vi talade om i Eftersnacks midsommarsändning: Det enda viktiga är att jag ska vakna upp så ofta som möjligt under sommaren och inte veta vad dagen kommer att innehålla.

Inga deadlines och så få måsten som bara möjligt.

Men då finns ju förstås risken att tanken på den där solpanelen som borde justeras några grader susar in i huvudet. Eller grillen som borde putsas från förra sommarens flott. Eller veden som borde klyvas (och bära in, och radas upp). Ajo, glöm inte att ta hand om utedasset också.

Ja, inte är det lätt, inte. Som sagt.

Och OM vi i augusti skulle vara utvilade, fräscha och vitaliserade kan vi ju alltid bekymra oss över hösten redan nu. Ojoj så det blir tungt när det blir mörkare igen och jobbet / studierna eller något annat, till exempel tomheten, tar över.

Ja, inte är det lätt, inte. (Se ovan för fler bevis).

Men för att vi inte helt ska begrava oss i framtidens bekymmer ska vi återgå till nuet. Frågan lyder: Har du (hittills) sovit gott denna sommar?

För det är ett faktum att väldigt många sover dåligt i välfärds-Finland. Svenska Yle grävde i saken och fick in otaliga berättelser om sömnsvårigheter. Under sommarens ljusa nätter kan det vara speciellt svårt för en del att sova. Sömnforskaren Christer Hublin ger till Svenska Yle tre tips om hur vi kan lösa det:

a) bra gardiner b) öronproppar och c) luftkonditionering.

Själv kör jag endast på a). Men hur gör ni? Hur gör Jeanette som är känd för att flyga upp ur sängen cirka kl 05.14 året runt? Hur gör Eftersnacks sidekickar?

Det här är frågor som bör utredas. Ordentligt.

Därför kallar vi till Eftersnacks klassiska Nattsnack fredagen den 14 juli klockan 22.15-02. Nattradio är nämligen det bästa botemedlet mot för mycket sömn. Och det funkar också om du inte kunnat sova: du har i alla fall sällskap i sommarnatten. Vi bjuder nämligen självklart också in lyssnarna att tycka till och delta i diskussionen.

Svara på frågan nedan och skriv en kommentar, så spinner vi sedan vidare i Nattsnack.

Vad är då Nattsnack? Nattsnack är direktsänd nattradio på Yle Vega i Eftersnacks regi. Och eftersom det handlar om Eftersnack sker allt detta på en fredag. Vi upprepar: Fredagen den 14 juli klockan 22.15-02.

Sidekickar är denna gång Misha Eriksson och Maria Wasström. Vidare lär vi inte undgå utvilade Jeanette Björkqvist och Magnus Londen. Riko Eklundh rapporterar dessutom direkt från Nagu.

Ni, världens bästa lyssnare, kan förstås också vara med! Ring in till tfn 0600-111213 (då vi öppnat slussen cirka efter kl 23) eller twittra (#nattsnack) eller facebooka så når ni oss i studion! Vi hörs snart!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Direktsänt Nattsnack på Yle Vega i Eftersnacks regi.
Går även att lyssna på live via Arenan.
Fredagen den 14 juli kl. 22.15-02.
(Podden blir klar i sommarnatten ca kl 03.)
Programledare: Magnus Londen