Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det ekar tomt i många brunnar – grundvattnet ovanligt lågt

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 07:00.
Vanha pumppukaivo Asikkalassa.
Bildtext Många har redan märkt att vattennivån har sjunkit oroväckande mycket i den egna brunnen.
Bild: Yle/Arja Lento

Bärodlaren Elisif Vennelä tittar ner i brunnen och skakar på huvudet. Bärodlingarna i Bjursäng behöver flera kubikmeter vatten dagligen, men vattennivån har inte stigit märkbart trots regn under flera dagar.

– Vi har inte ens vågat räkna hur mycket vatten som behövs, men mycket är det, säger Vennelä. Å andra sidan har vi erfarenhet av flera liknande år här i sydvästra Finland, så numera ger vi vatten direkt till rötterna, så inget går förlorat.

En bärodlare lyfter upp jordgubbsblom och jordgubbar som ännu inte är färdiga att plockas.
Bildtext Jordgubbarna är försenade på grund av det kalla och torra vädret.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

På sommaren brukar grundvattennivåerna vara lägre, men på många ställen i västra Nyland och i Egentliga Finland är nivåerna mycket låga. Orsaken är att det regnade och snöade så lite i höstas och vintras.

De regn som kommer nu hjälper knappt alls, för på sommaren är avdunstningen stor samtidigt som vi är mitt i växtsäsongen och alla växter behöver vatten. Inte ens ösregn emellanåt hjälper upp grundvattennivån särskilt mycket.

– Det bästa för grundvattnet skulle vara om det kom ett jämnt duggregn, förklarar grundvattenexpert Maria Mäkinen vid Egentliga Finlands NTM-central. Ösregnen sugs inte upp i marken, utan vattnet rinner bara längs markytan.

Uppmaning att spara vatten i Masku och Nousis

Det är särskilt norr om Åbo som grundvattennivåerna hållits låga ända sedan förra sommaren. Grundvattnet är nu så lågt att man i Masku och Nousis, norr om Åbo, uppmanar folk att spara vatten, och i Virmo stängs kommunens mattvätt.

– Situationen kommer att bli ännu sämre under sommaren, tror Mäkinen. Det är först med höstregnen vi kan räkna med en lättnad, så jag skulle nog uppmana folk att vara sparsamma med vatten.

Grundvattenexpert Maria Mäkinen vid Egentliga Finlands NTM-central.
Bildtext Grundvattenexpert Maria Mäkinen.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

De låga nivåerna märks på många platser, men variationerna är stora. Under de senaste 12 månaderna har det exempelvis vid Åbo flygplats uppmätts hälften så mycket nederbörd som under ett normalår. Däremot har Korpo, där man ofta haft problem med grundvattnet, nu klarat sig bättre.

– I maj var nivåerna 50 centimeter under det normala, men tack vare regnen i juni är vi nu bara på –25 centimeter, säger Pargas vattentjänstchef Marko Rusi, som är mycket nöjd med att situationen har förbättrats.

I Korpo har man under flera somrar uppmanat folk att spara vatten, men det har man slutat med. Erfarenheterna både från Korpo och från andra orter i Finland visar att uppmaningarna ofta har motsatt effekt – folk hamstrar vatten för säkerhets skull.

– En allmän regel här i skärgården är att man alltid ska vara sparsam med vatten, oberoende om grundvattennivåerna är höga eller låga, säger Rusi.

Normalt med onormalt låga vattennivåer

Situationen är alltså inte katastrofal. Det har varit lågt grundvatten många andra somrar också.

– Visst är grundvattennivån lägre än normalt, men vi är långt ifrån några rekord, som somrarna 2012 och 2013, då nivån dramatiskt sjönk på vissa områden, förklarar hydrogeolog Mirjam Orvomaa vid Finlands miljöcentral, Syke. Men den som har egen brunn borde nog följa med nivåerna, och vara sparsam med vattnet om de fortsätter att sjunka.

De hushåll i Åboregionen som hör till Åbonejdens vatten får sitt vatten från Kumo älv, via Virttaa ås direkt ur egen kran. Men i mindre kommuner och hus med egen brunn får man se upp så att brunnarna inte töms.

– Och det skulle gärna få regna. Ett långvarigt disregn skulle göra gott för naturen, säger Orvomaa.

Bärodlare Elisif Vennelä med blommande björnbär.
Bildtext Bärodlare Elisif Vennelä med björnbärsblom.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

På Bjursängs bärodlingar prioriterar man buskblåbär, björnbär och jordgubbar – bär som har ytliga rötter, sådana som ska börja mogna och som behöver vatten mest. Däremot klarar vinbären, plommonen och äpplen sig längre.

- Helst skulle det få regna lätt hela natten, och vara kring +20 grader på dagarna, säger Elisif Vennelä. Då mår både bären och vi människor bäst.

Diskussion om artikeln