Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Andy McCoy: Svenskan är en stark del av min identitet

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 12:14.
Andy McCoy är en av Vegas sommarpratare 2017
Bild: Heidi Grandell-Sonck / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Från barndomen och friheten i Stockholm till åren som heroinberoende som bara flög förbi. I Andy McCoys sommarprat får du träffa artistens verkliga jag.

- Det finns väl folk som fortfarande tror att jag är en pundare - då får de tro det, men jag har varit utan heroin i över tjugo år nu och mår bra.

Under tiden som heroinberoende fokuserade McCoy på det hela tiden. Då han inte hade heroin ville han bara sätta tid på att hitta det - då han hade det ville han inte göra något annat än njuta av det.

- När vi åkte på turné hade vi folk som jobbade för oss vars enda uppgift var att hitta heroin åt mig och en annan.

McCoy drar också en lans för legalisering av lättare droger i sitt sommarprat och sticker inte under stol med att han själv regelbundet röker cannabis. Enligt honom handlar portteorin (att man börjar med hårda droger om man provar på lätta) om att lätta droger som cannabis är förbjudna och därför säljs på samma ställen i gatuhandeln som tunga droger.

Andy McCoy 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Skolkade på museet

Men vi rör oss också en hel del i barndomen. Sextiotalets Stockholm där det var lätt att planka på tunnelbanan och museerna med all sin makalösa konst stod öppna för “snorungen Andy”, beskrivs som paradiset.

- Jag skolkade för att gå på museum, det låter lite konstigt, men så var det.

McCoy har alltid varit konstintresserad och målar också själv och ställer ut. Han beskriver måleriet som en mer introvert konstform än musicerandet, men i mångt och mycket påminner de om varandra.

Andy McCoy är en av Vegas sommarpratare 2017
Bildtext Andy McCoy spelar in sitt sommarprat.
Bild: Heidi Grandell-Sonck

Tvångsfinska

Efter åren i Stockholm återvände McCoy med familjen till Finland och då fick han privatundervisning i finska för att kunna hänga med.

- Det var fruktansvärt, min lärarinna var en riktig hagga, jag tänker inte säga vad hon hette.

Han talar varmt för mångkultur och flerspråkighet och säger att svenskan alltid har varit en stark del av hans identitet. Han minns gängbråken i Helsingforsbussarna på sjuttiotalet.

- Det kom något finskspråkigt killgäng och hörde oss tala svenska och genast blev det "vitun hurri" och bråk. Jag säger det helt ärligt när jag säger att vi aldrig var de som började.

Andy McCoy sommarpratar i Yle Vega klockan 10.03 och 18.03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln