Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I sommar står Plura på egna ben på Allsång på Skansen

Från 2017
Plura Jonsson
Bildtext Plura uppträder den 8 augusti på Allsång på Skansen.
Bild: Yle/ Sofie Gammals

Plura, känd från bandet Eldkvarn men också för sin matlagning, uppträder på Allsång på Skansen i det sjunde programmet, den 8 augusti.

Plura uppträder på Allsång på Skansen för tredje gången. Tidigare somrar har han stått på scenen med sitt band Eldkvarn men i år står han ensam på Allsång-scenen.

- Jag ska stå på egna ben för första gången, i 65 års ålder, säger Plura och skrattar.

Plura är låtskrivare, sångare, gitarrist och författare. Han är inte endast känd för sin musik utan också för sin matlagning, och har bland annat gett ut boken Pluras kokbok.

Just nu ligger allt med matlagning på is och jag koncentrerar mig på musik.

Plura
Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen: Allsång på Skansen - Plura - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Men just nu ligger allt med matlagning på is och jag koncentrerar mig på musik. I höst ska jag göra en grej på Scalateatern som är varvat med musik och prat.

Ska du ut på turné i sommar?

- Nej det ska jag inte, för första gången på herrans många år. I stort sett ska jag vara ledig hela sommaren. Men jag sitter och skriver på det som vi ska göra i höst på Scalateatern. Och så kommer jag att vara på landet och odla grönsaker och ha det skönt.

Vilken är din favoritallsång?

- Det är kanske Lasse Berghagens låt En kväll i juni som Sanna sjunger innan. Men den får jag säkert inte sjunga. Man får välja fyra eller fem låtar och sedan har jag inte någonting att säga till om, de säger bara vilken man ska sjunga.

porten till Skansen
Bildtext I sommar står Plura för första gången ensam på Allsång på Skansen-scenen.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Plura berättar att det är ett Cornelis Vreeswijk tema i programmet och att han kommer att sjunga hans låt Somliga går med trasiga skor.

Är du lite Cornelis fan?

- Absolut, vem är inte det?

Till den finländska publiken hälsar Plura att man ska titta på Allsång på Skansen den 8 augusti då han är med, och så avslutar han med “kiitos”.

Plura intervjuades av Lilian Brunell.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV 1 och på Arenan

Säsongens sjunde och nästsista program sänds undantagsvis på Yle Teema. Klockslaget är dock det samma, tisdag 8.8 kl. 21.00. Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Programmets övriga artister är Jack Vreeswijk, Janice, The Sounds samt Lisa Ekdahl & Adam Pålsson.