Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Merete Mazzarella: Vi är alla en värld

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 16:35.
Merete Mazzarella är en av Vegas sommarpratare 2017
Bildtext Australien är landet tvärtom i Mazzarellas sommarprat.
Bild: Lars Hertzberg / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Författaren Merete Mazzarella tar i sitt sommarprat med oss på en resa till Australien, ett land hon och mannen Lars Hertzberg aldrig någonsin hade drömt om att besöka, och inte ens tänkt på som särskilt intressant.

Öppningen kom då Lars, som är filosof, blev erbjuden sex veckor som gästprofessor vid The University of Queensland i Brisbane.

Merete Mazzarella? Visst var det hon som åkte till Australien och blev uppäten av en haj?

- Det kändes som en möjlighet vi inte fick missa, rentav som ett privilegium med tanke på vår nog så mogna ålder för Lars var trots allt sjutttiotre och jag bara ett och ett halvt år yngre.

Merete Mazzarella 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Vacker och rolig reseskildring

Mazzarellas sommarprat är en personlig reseskildring som rymmer vackra beskrivningar av jakarandaträd i skymningen och dagar med tropiskt regn, men också roliga anekdoter och funderingar, till exempel om alla farliga djur i Australien.

- På väg till Australien tänkte jag: Om jag blir uppäten av en haj så blir det det enda folk kommer ihåg om mig. Inte mina böcker, inte min roll som universitetslärare - nej, folk skulle säga: Merete Mazzarella? Visst var det hon som åkte till Australien och blev uppäten av en haj?

Vi får också bekanta oss med den australiska skatan - flöjtkråkan, som kan härma både människor och djur kusligt väl (kolla detta på Youtube, det är värt det!).

Australien och flyktingpolitiken

Mazzarella, som här i hemlandet tagit ställning mot Finlands flyktingpolitik låter inte heller den australiska dito gå någon förbi.

- Den är sannerligen inte bättre än vår. Asylsökande spontanflyktingar släpps inte in i landet överhuvudtaget utan har internerats på obestämd tid på två Stillahavsöar, Manus och Nauru.

Merete Mazzarella sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln