Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Helsingforskvinna ännu försvunnen i Gammelby - mannen hon setts med är inte inblandad

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 08:06.
Polis Ari Pynssi med polishunden Cama går längs en skogsväg
Bildtext Polisen har letat efter den försvunna kvinnan med polishundar senast veckan före midsommar. Arkivbild.
Bild: Yle/Juha Kemppainen

Den 19-åriga Helsingforskvinnan som försvann i mitten av maj har ännu inte hittats. Kvinnan sågs senast nära Gammelby ABC i Lovisa tillsammans med en man som misstänks för flera brott.

Mannens brott, bland annat stöld och olaga vapeninnehav, behandlas i Östra Nylands tingsrätt på måndag.

- Kvinnan är inte inblandad i de brott jag kommer att åtala mannen för, säger åklagare Camilla Oksanen.

Enligt Oksanen har kvinnan inte figurerat i förundersökningen och det har inte funnits misstankar om att mannen skulle ha begått något brott mot henne.

- Det har inte framkommit ur materialet hur de kände varandra, säger Oksanen.

Försvunnen sedan maj

Också Jussi Wahe från Helsingforspolisen säger att mannen inte misstänks för att ha varit inblandad i försvinnandet. Wahe leder utredningen i fallet med kvinnans försvinnande.

- I det här skedet finns det inga grunder att misstänka mannen. När kvinnan hittas kan det förstås finnas skäl att se på saken ur ett annat perspektiv.

Gammelby ABC i Lovisa
Bildtext Kvinnan sågs senast vid Gammelby ABC. Arkivbild.
Bild: Yle/Sune Bergström

Det var i mitten av maj som polisen kallades till Gammelby för att någon hade hört skottlossning. Inne i skogen hittades en brinnande bil och en bit bort fanns en stulen båt och båttrailer.

Mannen som misstänks ha stulit båten sågs springa till skogs tillsammans med en kvinna, men greps nästa dag efter att ha blivit fast för snatteri på bensinmacken ABC i Gammelby.

Död eller levande?

- Förra veckan letade vi efter kvinnan med fem polishundar men vi hittade tyvärr inget nytt, berättar Wahe.

Polisen har fått in flera tips men de har inte heller lett till något genombrott.

- Allt är öppet ännu. När tiden går och vi inte hör något så växer sannolikheten att hon inte är vid liv. Vi fortsätter undersökningarna så länge det finns en chans att hon ännu lever. Vi har fått in tips där hon har setts på restauranger och liknande.

Fortsatta eftersökningar

Eftersökningarna efter kvinnan fortsätter. Enligt Wahe måste polisen se över vilka ställen de undersökt och vad som borde gås igenom på nytt.

- Vi måste fundera på om vi ska utvidga sökområdet.

Wahe säger att terrängen i Gammelby är ganska utmanande med olika hålor och gömmor. Dessutom är skogen så tät att det inte lönar sig att leta med hjälp av helikopter.

- Oftast hittas försvunna personer snabbt, och då det tar länge att hitta dem har personerna ofta försvunnit utan att polisen vet var de har befunnit sig senast. Det här är ett ovanligt fall.

Diskussion om artikeln