Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I undervattensrugby kan män och kvinnor brottas mot varandra – ”Man får avreagera sig under vattnet”

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Undervattensrugby: aggressiva tag under vattenytan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland jagar medaljer i Europamästerskapen i undervattensrugby som arrangeras i Britas i Helsingfors.

I turneringens öppningsmatch på måndagen förlorade Finlands herrar med 1–2 mot Sverige. De blåvita damernas inledde starkare och vann med 1–0 över Danmark.

Medan Finlands herrar har vunnit både VM- och EM-guld så har damerna inte varit lika framgångsrika. Den annars också lilla grenen är på damsidan verkligt liten då det i Finland finns endast två lag som består av enbart kvinnor, de tävlar i samma serie som herrarnas A-juniorer.

Några av de bättre damerna spelar också i herrlag och inom grenen upplever man inte att det skulle vara något konstigt med det.

– Jag är en av grabbarna, det har jag alltid varit, menar Kira Suomalainen.

Landslagskollegan Alexandra Björklund medger ändå att det på vissa områden kan bli lite jobbigare än då man spelar mot damer.

– Det går att spela mot herrar med nog märker man att det finns en skillnad. Männen är ofta starkare i överkroppen och det är lättare att lyfta upp målvakter och såhär. Om man är en liten kvinna där så kan det vara ganska lätt för en man att lyfta upp en.

Gäller att tackla målvakten

Till skillnad från de flesta andra bollsporterna är det alltså tillåtet att stöta till motståndarmålvakten som försöker skydda den egna korgen som ligger på ungefär fyra meters djup.

– Målvakten ligger på rygg på målet och så ska man försöka buffa eller dra upp målvakten. Men det får man göra bara då man har bollen, utan boll får man inte röra målvakten, berättar Björklund.

Att följa med en undervattensrugbymatch kan vara aningen utmanande. Om man inte kan se händelserna genom ett fönster i bassängväggen eller med hjälp av undervattenskameror så är det omöjligt att uppfatta vad händer under ytan.

Undervattensrugby.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Matcherna filmas med kameror under vattnet så det är bäst att titta från nätet. Från läktaren ser man bara fenorna och spelare som kommer upp för att andas, skrattar Suomalainen.

Det handlar med andra ord inte om den publikvänligaste grenen men ändå har många hittat den. För Björklunds del hände det via en slump.

– Det började i Jakobstad då jag bara var och simmade. De frågade om jag ville prova och så blev jag fast när det var så kul.

Vad är det som gör det så kul?

– Jag vet inte, det är bara något. Man får avreagera sig under vattnet!

Medaljmatcher på lördagen

I damernas turnering deltar totalt åtta lag medan det på herrsida är sju lag med i EM. Tyskland och Norge hör till grenens starka land och räknas som favoriter också nu.

Nordiska länderna är starkt representerade då Finland, Sverige, Norge och Danmark har lag i både damernas och herrarnas turnering. Övriga deltagarländer är Tyskland, Spanien och Turkiet samt Österrike som deltar endast på damsidan.

Tävlingarna avgörs på lördagen då placerings- och medaljmatcherna står på programmet.

Man kan följa med EM-turneringen via nätsändningen på turneringens webbplats.

Diskussion om artikeln