Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland lägger planerna på folkomröstning på is

Från 2017
Uppdaterad 27.06.2017 18:26.
Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon
Bildtext Nicola Sturgeon

Skottland skjuter upp förberedelserna för en folkomröstning om självständighet till efter brexitförhandlingarna. Det meddelar Skottlands regeringschef och förstaminister Nicola Sturgeon.

- Vi kommer inte omedelbart att införa lagstiftningen om en folkomröstning om självständighet, sade Sturgeon inför det skotska parlamentet i Edinburgh på tisdagen.

Sturgeon vill först se hur villkoren för brexit kommer att se ut, därefter kommer Skottland att ta upp saken i det brittiska parlamentet igen.

Sturgeon tillade att hon fortfarande vill ge skottarna en möjlighet att göra ett val efter brexit, men att hon kommer att titta på tidtabellen igen hösten 2018 när brexitförhandlingarna förväntas närma sig ett avgörande.

Tills dess kommer den skotska regeringen att fördubbla sina insatser för att säkra ett så bra brexitavtal som möjligt för Skottland, samt se till att landet förblir en del av EU:s inre marknad.

Skottland röstade nej till självständighet.

I mars i år röstade det skotska regionparlamentet att en ny folkomröstning ska hållas hösten 2018 eller senast våren 2019 då Storbritannien förväntas lämna EU. Rösterna föll då 69 mot 59.

Skottland lämnade också in en ansöka till det brittiska parlamentet som måste ge sitt godkännande.

Tappade 21 platser i parlamentet

Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare uppmanat Sturgeon att tänka om.

Enligt May är det inte rätt tid att rösta om självständighet samtidigt som Storbritannien går igenom en omfattande förhandlingsprocess om villkoren för brexit.

Storbritanniens unionsflagga och Skottlands flagga vajar i vinden.
Bild: PA/ANDY RAIN

I parlamentsvalet den 8 juni förlorade Sturgeons parti SNP också 21 platser i parlamentet i London.

Valresultatet och den försvagade brittiska regeringen ses som en orsak till varför Sturgeon nu väljer att avvakta med planerna på en andra folkomröstning.

Skottarna röstade så sent som 2014 om självständighet. Då vann de som ville stanna kvar i Storbritannien med drygt 55 procent av rösterna.

Folkomröstningen om brexit för ett år sedan väckte ändå igen frågan om självständighet. En majoritet av skottarna röstade då för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln