Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Studie: Ishockey och friidrott är finländarnas favoriter

Från 2017
Finland har vunnit, Vårt land ekar ut i hallen.
Bild: imago/IBL/ All Over Press

Idrottsintresserade finländare uppskattar mest framgångar i ishockey och friidrott. Näst mest intresserar längdåkning och backhoppning. Det framgår av en studie som Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott Kihu och Taloustutkimus har gjort.

Nästan hälften rangordnade ishockey som etta och friidrott som tvåa när de fick frågan om vilken gren de vill se internationella framgångar i.

De intervjuade tyckte att de positiva verkningarna av toppidrott var större än de negativa. Framgångar i toppidrott får 70 procent av finländarna på gott humör.

Mer än 60 procent tycker också att idrottsframgångar förbättrar uppskattningen för Finland internationellt. Mer än hälften anser även att framgångar bekräftar den nationella identiteten.

Det mest alarmerande inom toppidrotten är att man överbetonar segern, upplevde de tillfrågade. Mer än 40 procent anser att toppidrott leder till oetiskt handlande såsom dopning och matchmanipulering.

– Det verkar som att man är mer positiv till toppidrottens kommersiella drag än tidigare. Man ifrågasätter inte heller så värst mycket idrott som underhållning.

– Kanske publiken förstår idrottens underhållningsvärde och att man betonar det eftersom det främjar känslan av gott humör, spänning och glädje, säger specialforskare Jarmo Mäkinen på Kihu.

För studien intervjuades 1 690 personer i åldern 18-69.

Text: FNB

Diskussion om artikeln