Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rapporter avslöjar: Åbovarvets underleverantörer har tveksamma arbetsförhållanden

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 08:36.
Åbovarvet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Utländska arbetstagare har fått allt för låg lön av underleverantörer till Meyer Turku, framkom i de rapporter som Yle kommit åt.

I en del av underleverantörsföretagen har man betalat löner som är under kollektivavtalet. I dokumenten framkommer att det finns brister i bokföringen av arbetstider, organisering av arbetshälsovård samt övertidsersättning.

Yle bad om arbetsskyddsrapporter av regionförvaltningsverket om Åbovarvets underleverantörer. Yle fick 12 rapporter som behandlade underleverantörerna under tiden 03/2016-01/2017.

Den litauiska underleverantören Uab Sande nämns flera gånger i rapporterna. Företagets situation har inte förbättrats trots uppmaningar.

Yle frågade Meyer ifall Uab Snade fortfarande är underleverantör för varvet, men fick inget svar.

Meyer beräknas ha 400-500 direkta underleverantörer i deras fartygsbygge. Dagligen jobbar 3 000-4 000 arbetstagare vid varvet, hälften av dem för underleverantörer.

Enligt den information A-studio fått, har regionförvaltningsverket kontrollerat Åbovarvets underleverantörer 30-40 gånger under de senaste två åren. Under den här våren har det inte gjorts några kontroller på underleverantörerna.

På måndag diskuterades situationen för Åbovarvets leverantörer i A-studio. Industrifackets ordförande Riku Aalto säger att facket har försökt att föra vidare arbetarnas situation till ledningen.

- Vi har försökt säga åt varvets ledning att de borde kontrollera spelreglerna. Tyvärr har vi inte fått någon respons av dem, säger Aalto.

Arbets- och näringslivsminister Mika Lintilä (C), säger att han tar saken på stort allvar.

- Jag är en aning överraskad eftersom vi har beställningsansvar. Någon tar stora risker just nu. För vi måste komma ihåg att beställaren har ansvaret, säger Lintilä.

Artikeln är en översättning av finska Yles artikel Raportit paljastavat: Turun telakan alihankkijafirmoissa palkkoja on poljettu av Liisa Haapanen.

Diskussion om artikeln