Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna fortfarande oeniga - hälsovårdsomröstning skjuts upp

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 05:00.
Minoritetsledaren och demokraten Chuck Schumer håller upp bilder på människor som skulle förlora sin sjukvårdsförsäkring republikanernas nya sjukvårdsförsäkring, vid en presskonferens utanför den amerikanska kongressen den 27 juni 2017.
Bildtext Minoritetsledaren och demokraten Chuck Schumer håller upp bilder på människor som skulle förlora sin sjukvårdsförsäkring.
Bild: AFP / Lehtikuva

Partiets ledare i senaten Mitch McConnell lyckades inte få partiets moderata och konservativa falanger att godkänna en kompromiss. Det anses sannolikt att McConnells förslag för en nedmontering av Obamacare har fallit för gott.

Förslaget till en ny hälsovårdslag senatens republikanska ledare Mitch McConnell arbetade fram bakom låsta dörrar har tillfälligt dragits tillbaka.

Förslaget mötte direkt då det publicerades för en vecka sen stort motstånd och skepticism i de egna leden.

Både partiets mest konservativa och mer moderata senatorer motsatte sig förslaget, antingen som för lindrigt eller för hårt.

Det visade sig omöjligt att få stöd för förslaget inom den tidsram McConnell hade hoppats.

Konsekvensuppskattning dödsstöten?

Då kongressens budgetkontor på måndag publicerade en uppskattning om förslagets konsekvenser anslöt sig fler republikanska senatorer till motståndarna.

Uppskattningen visade att 22 miljoner amerikaner skulle förlora sin tillgång till vård, 15 miljoner av dem redan nästa år.

Donald Trump (t.h.) och Mitch McConnell
Bildtext Mitch McConnell och Donald Trump
Bild: EPA/Olivier Douliery

Samtidigt uppskattades förslaget inte ge lika stora inbesparingar som författarna hade lovat och inte heller sänka försäkringspremierna till den grad McConnell hade sagt.

Då det såg ut att senaten inte ens skulle rösta för att debattera förslaget valde McConnell att dra förslaget tillbaka, för att undvika ett nederlag i plenum.

- Vi kommer inte att rösta om lagförslaget den här veckan, men vi fortsätter jobba på att få ihop åtminstone 50 röster, sade McConnell.

Lovar arbeta vidare

Flera republikaner uttryckte hopp om att ännu kunna nå en kompromiss och ro iland den nedmontering av Obamacare partiet har lovat i sju år.

Det som inte har förändrats är att Obamacare håller på att kollapsa. Det är ett misslyckat system.

― John Thune

En av senatens republikanska ledare John Thune, som deltog i arbetet bakom förslaget, sade också att förslaget inte är dött.

- Tidtabellen kan ha förändrats lite, men det som inte har förändrats är att Obamacare håller på att kollapsa. Det är ett misslyckat system som måste ersättas och vi tror att lagstiftningen vi försöker föra till plenum kommer att föra USA i en bättre riktning, sade Thune.

McConnell antydde att han kan göra stora förändringar i förslaget för att nå en kompromiss, enligt rapporter lovar han framför allt stora eftergifter till de konservativa.

Hur det här förslaget än ändras i kanterna, är det fundamentalt ruttet i sin kärna.

― Chuck Schumer

Samtidigt rapporteras han försöka få igenom undantag i lagen för vissa delstater för att undvika att förlora stöd bland fler moderata republikaner.

Senator Ted Cruz, som är en av de konservativa motståndarna till förslaget, sade till CNN att han tror att det ännu är möjligt att få förslaget till omröstning.

Samtidigt har moderata republikaner uttryckt sig allt mer skeptiskt.

- Det finns mycket med det här förslaget som oroar mig storligen och jag ser inte att några förändringar i detaljerna skulle få mig att rösta för det, sade senator Susan Collins.

Demokraterna segervissa

Demokraterna i senaten uttryckte sig ändå självsäkert då de i princip förklarade lagförslaget dött i en presskonferens i Kapitolium.

- Republikanerna skulle göra klokt i att se det här som en gigantisk stoppskyllt, sade partiets ledare i senaten Chuck Schumer.

- Hur det här förslaget än ändras i kanterna, är det fundamentalt ruttet i sin kärna.

Schumer hänvisade till uppskattningen om att 22 miljoner amerikaner kommer att förlora tillgången till vård, antingen genom förlorade försäkringar eller förlorade förmåner.

En demonstrant håller upp ett plakat med krav på vård för alla amerikaner.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

Uppskattningen är nu också en stor orsak till att så många experter inte längre tror att McConnell kan få ihop tillräckligt stöd ens med mera tid.

Samtidigt har demokraterna sett ett tillfälle att sätta in en stöt och flera av partiets representanter i kongressens bägge kammare uppger att de nu arbetar med republikanska kolleger på nya hälsovårdslagar.

Lagarna skulle enligt demokraterna åtgärda de många problemen med Obamacare.

Det skulle också enligt flera experter kunna få de interna grälen bland republikanerna att eskalera till ett fullskaligt krig.

Motståndet kan öka med mer tid

En stor orsak till att McConnell ville få igenom förslaget så snabbt, bara en dryg vecka efter att det första gången gjordes offentligt, var att tiden inte ansågs vara på hans sida.

Motståndet, både bland senatorer som snart står inför val och bland allmänheten, antas växa ju mer detaljer om förslaget kommer fram.

Samtidigt ökar Obamacare i popularitet sakta men säkert och lagen har nu enligt alla mätningar över hälften av befolkningen bakom sig.

Med det i åtanke anses mer tid riskera en utdragen debatt i senaten och göra en kompromiss bland republikanerna mindre, inte mer sannolik.

Stort bakslag för republikanerna, Trump

President Donald Trump lät strax efter att McConnell meddelade att förslaget skjuts upp kalla in de republikanska senatorerna till Vita huset.

Att snabbt nedmontera Obamacare var ett av Trumps stora kampanjlöften och han har själv varit mycket involverad i försöken att övertala motvilliga senatorer.

Demonstration till förmån för Obamacare.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Om försöket att hålla löftet faller berövar det Trump på en stor synlig seger han enligt experter desperat skulle behöva för att återfå politisk handlingskraft som har skadats av skandaler och brist på resultat.

Det är ändå osannolikt att presidenten, trots postens politiska tyngd, kan ha större inflytande över skeptikerna.

Trump lät uppgiven då han före mötet bäddade för möjligheten att förslaget och hans stora kampanjlöfte kan falla.

- Det här blir storartat om vi får det gjort. Men om vi inte får det igenom är det bara något vi inte kommer att gilla och det är okej. Jag förstår det mycket väl, sa presidenten innan han skickade pressen ur rummet.

Flera kommentatorer påpekar att senatorerna, speciellt då val är på kommande nästa år, snarare än Trumps ställning kommer att ha sina väljares åsikter i åtanke.

Samtidigt visar svårigheterna med att få igenom förslaget tydligt stora splittringar i det republikanska partiet.

De här splittringarna och oförmågan att få beslut till stånd gör knappast partiets sits lättare inför valet 2018.

Artikeln har uppdaterats 28.6.2017 klockan 04:00 med president Trumps uttalande.

Källor: CBS News, NBC News, CNN, Fox News, New York Times, Washington Post, Politico, The Hill

Diskussion om artikeln