Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelaren Michael Nyqvist är död

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 15:08.
Michael Nyqvist
Bild: EPA/URSUELA DUEREN

En av Sveriges absolut främsta skådespelare, Michael Nyqvist, är död, skriver svenska medier. Dödsfallet bekräftas av Nyqvists familj.

Nyqvist blev 56 år gammal. Han ska ha dött efter att ha varit sjuk i cancer under en längre tid, skriver Dagens Nyheter.

Nyqvist föddes i Stockholm den 8 november 1960 och var utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö.

Under sin karriär medverkade Nyqvist i en rad svenska filmer, varav en del blivit stora publiksuccéer. Förutom på bioduken, utmärkte sig Nyqvist också på teaterscenen, bland annat på Dramaten i Stockholm.

Sitt stora genombrott för en större publik kom 2002 när han spelade rollen som bonden Bosse i filmen Grabben i graven bredvid. Han tilldelades också en Guldbagge för sin rollprestation.

2004 spelade han huvudrollen i Kay Pollaks Så som i himmelen.

Han har också arbetat med finländska regissörer. Bland annat medverkar Nyqvist i Mika Kaurismäkis film The girl king och i Klaus Härös prisbelönade film Den bästa av mödrar.

Internationell karriär efter Millenniumsuccén

I och med filmatiseringen av författaren Stieg Larssons bästsäljande Millenniumtrilogi tog Nyqvist ytterligare ett kliv ut på den internationella filmarenan.

Nyqvist spelade rollen som Mikael Blomkvist i de svenska filmatiseringarna av Millenniumböckerna som kom ut 2009.

2011 gjorde Nyqvist sina första Hollywoodroller och spelade skurk i bland annat Tom Cruise-filmen Mission: Impossible - Ghost Protocol.

Sin andra Guldbagge fick Nyqvist så sent som i januari i år för birollen som chefredaktör Markel i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs klassiska bok Den allvarsamma leken.

Adopterades efter att ha bott på barnhem

För tre år sedan gästade Nyqvist programmet Bettina på Yle Fem. Då berättade han bland annat om sin uppväxt.

Michael Nyqvist
Bild: Yle/Sam Stäuber

Sitt första år tillbringade han på ett barnhem och blev adopterad av en svensk familj. Hans biologiska pappa var italienare och hans mamma svensk.

- Vid adoptionen fick jag ett namn och en annan historia. Ändå hade jag redan en historia med mig. Jag var ju jag.

Nyqvist berättade också att den luftfärd han gjorde då sköterskan överlämnade honom till den som blev hans mamma, blev den resa han i över femtio år försökt förstå. Den valde han också att skriva om i den självbiografiska boken När barnet lagt sig.

Chock bland kolleger

Nyheten om Nyqvists bortgång togs emot med mycket känslor och stor chock bland många i den svenska kulturbranschen.

På Twitter skriver Mark Levengood att Nyqvist var en av de finaste.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman skriver att Nyqvist på något sätt gav den moderna svenska mannen ett ansikte.

Skådespelaren Alexandra Rapaport spelade mot Nyqvist i filmen Hem ljuva hem från 2001. I ett inlägg på Instagram skriver Rapaport att det är obegripligt att hennes kollega gått bort.

Intervju med Michael Nyqvist 2012

8:52

Diskussion om artikeln