Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Aktias nättjänster kommer att ligga nere under helgen, skådespelaren Michael Nyqvist är död, växlande molnighet under dagen

Från 2017
Skylt där det står Aktia.
Bildtext Sköt dina bankärenden i tid.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes

Du som är kund i Aktia ska nu sköta dina bankärenden innan fredagen! Banken har ett längre serviceavbrott i sina nättjänster, vilket betyder att du inte kommer åt nätbanken, och du kan inte verifiera dig online med nätbankskoder. Det kan också löna sig att lyfta kontanter, speciellt om du befinner dig utomlands.

Risken för hjortdjurskrockar har ökat, vilket leder till attman tar vinterhastigheterna i bruk två veckor tidigare än förr i Egentliga Finland och Satakunta. Under tio år har olyckor med vitsvanshjortar fördubblats i området. Därför försöker man nu hitta åtgärder för att undvika skador i trafiken.

Många har redan börjat sin semester, men alla har inte möjlighet till semester. Snuttjobbare kan ha svårt att samla ihop lediga dagar och ta ut en längre ledighet. Trots det ska också snuttjobbare försöka ta ut mer än bara korta pauser mellan olika kontrakt.

Om du är ute och fiskar kan du med allt större sannolikhet få torsk! Det är nämligen så att torsken är på väg till baka till våra breddgrader. Tyvärr kan det ändå vara svårt att få flundra, eftersom den har minskat under de senaste åren.

Läget utrikes

Vi har i natt fått sorgebud från Sverige. Skådespelaren Michael Nyqvist, 56, har dött. Nyqvist dog i cancer, vilket han har lidit av en längre tid. Nyqvist blev känd för den internationella publiken genom sin roll i filmatiseringen av Milleniumböckerna.

I USA är republikanerna oense om hälsovårdsreformen, alltså ersättningen till Obamacare, och nu dras förslaget tillbaka. Att nedmontera Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften.

Den omfattande cyberattacken som spred sig i går har nu också nått Finland. Kommunikationsverket uppger att flera företag har rapporterat om attacken.
Cybersäkerhetsspecialisten Mikael Albrecht på F-Secure säger att det ligger ekonomiska motiv bakom attacken.

I Venezuela säger president Nicolas Maduro att landets högsta domstol har attackerats av en polishelikopter. Någon i helikopter slängde en granat mot domstolsbyggnaden men granaten exploderade inte.Specialstyrkor håller på att jaga personerna bakom attacken som Maduro själv kallar för terrorister.

Vädret

I söder och mellersta delarna i landet blir det växlande molnighet och på dagen förekommer det regnskurar, och till och med åska. I sydväst väntas mest uppehåll. Högsta temperaturen ligger mellan 15...20 grader.

I norr är det halvklart till mulet med lokalt regn. Temperaturen ligger mellan 12...17 grader.

Diskussion om artikeln