Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskare hoppar inte i taket för nytt projekt

Från 2017
Axel Hellström och Jukka-Pekka Vironen står på kajen vid ett fiskefartyg.
Bildtext Axel Hellström (t.v.) och Jukka-Pekka Vironen.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Ett nytt projekt ska ge bättre tillväxt inom fiskebranschen och samtidigt öka hållbarheten inom industrin. Men fiskare är inte riktigt sålda på idén.

- Det låter ju roligt, men det är ett nytt system så man vet inte hur det ska fungera. Om man skulle få bättre lönsamhet så varför inte, men jag tror inte på något sådant, säger Jukka-Pekka Vironen.

Vironen är tillsammans med Axel och Mats Hellström delägare i ett fiskefartyg i Kaskö. De fiskar huvudsakligen strömming som blir till foder och fiskmjöl. Och i dagens läge är inte lönsamheten den bästa.

- Titta på kajen och se vilken bil jag kör med, säger Vironen med ett skratt. Om man jobbar i butikskassan så får man nog mycket lättare pengar än från fisket.

- Man får nog jobba mycket för att få någon lönsamhet, men nog får man det att gå runt bara man vill jobba, säger i sin tur Axel Hellström.

Strömming.
Bild: Yle/Monica Forssell

Vill öka på värdet på fångsten

För att få upp lönsamheten och tillväxten inom fiskebranschen har ett nytt projekt startats under våren. Innovationsprogrammet har som avsikt att utveckla mervärdesprodukter av fisk som strömming, mört och brax. Aktion Österbotten har fått en miljon euro för ändamålet.

- Den teoretiska tanken är att mervärdesprodukter är mera värda än dagens produkter så det finns möjligheter att betala lite mera för fisken i alla led, säger Guy Svanbäck som är verksamhetsledare för Österbottens fiskarförbund och aktiv i Aktion Österbotten.

- Jag tror inte på sikt att man ökar på värdet på fångsten om man bara använder den till foder.

Planen är att till exempel utvinna oljor och proteiner ur fisken. De här kan sedan användas som ingredienser i livsmedel, kosttillskott, kosmetika och i mat för husdjur.

Om det blir i framtiden att någon kosmetikabransch börjar använda tusen ton strömming, så då är man på andra sätt intresserad

Jukka-Pekka Vironen

Projektet är ännu i startgroparna, men man hoppas att företag ska nappa på idén och att hela branschen inom några år ska få ett uppsving.

- Jag är nog ganska positiv. Skalan på uppsvinget vågar jag inte sia någonting om, men vi går i alla fall framåt och jag tror hårt på det här.

Fiskare skeptiska

Vironen samt far och son Hellström har i år en kvot på ungefär 2 300 ton strömming och de tror inte att mängderna fisk som till exempel kosmetikabranschen skulle köpa av dem skulle göra någon skillnad i deras omsättning.

- Om det blir i framtiden att någon kosmetikabransch börjar använda tusen ton strömming, så då är man på andra sätt intresserad, medger ändå Vironen.

Svanbäck konstaterar att den största utmaningen nu är att få företagen intresserade av att utveckla produkter och att bygga upp produktprocessen från grunden. Utan åtgärder kommer fiskebranschen ha det svårt att överleva.

- Att stampa på ställe och göra det man alltid har gjort, det fungerar inte i längden. Man måste följa med sin tid, delta i utvecklingen och skapa breda nätverk för att klara sig i branschen.