Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuelas högsta domstol sägs ha attackerats

Från 2017
Uppdaterad 02.07.2017 09:08.
Nicolas Maduro håller ett tal till folket i maj  2016.
Bildtext President Maduro höll ett tal i TV när attacken inträffade.
Bild: EPA

Enligt president Nicolas Maduro slängde någon granater mot domstolen ur en helikopter, men granaterna exploderade inte. På Instagram har en militär har tagit på sig ansvaret för attacken.

President Maduro sade i ett tv-tal att granaterna fälldes från en polishelikopter som flög över domstolsbyggnaden. Därefter ska helikoptern ha avlossat femton skott mot inrikesministeriet.

Specialstyrkor håller på att jaga ”terroristerna” som står bakom attacken, uppgav presidenten.

På Instagram har en soldat som kallar sig själv för Oscar Perez tagit skulden för attacken. Perez läser upp ett uttalande där han säger att han tillhör en grupp med militärer, poliser och civila som kämpar mot det förtryckande venezuelanska styret. I bakgrunden står fyra maskerade män med vapen.

Tre månader av protester

Attacken mot Venezuelas högsta domstol kom bara några timmar efter att Maduro hållit ett tal där han sade att han är redo att till vapen mot de omfattande protesterna som pågått i Venezuela i tre månaders tid.

Maduro höll talet under en tillställning där han gjorde PR för en omröstning som i slutändan skulle leda till att grundlagen skrivs om och det oppositionskontrollerade parlamentet ersätts av ett annat organ.

Oppositionen anklagar Maduro för att försöka skapa en diktatur. Minst 75 personer har dött under den senaste tidens protester mot presidenten.

En man stacks i brand av demonstranter i Caracas, efter att de misshandlat och knivhuggit honom 20.5.2017
Bildtext I huvudstaden Caracas har protesterna stundvis varit våldsamma.
Bild: EPA/STRINGER

Venezuela kämpar också med stora ekonomiska problem och det råder stor brist på förnödenheter som mat och mediciner i landet.

IMF räknar med att inflationen i Venezuela i år kommer att stiga med 1660 procent. Målet för inflation i industrialiserade länder ligger på två procent per år.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Artikeln har uppdaterats 7.13 med tillägg om skotten om inrikesministeriet.

Diskussion om artikeln