Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fackförbundens plånböcker blir allt fetare

Från 2017
Fackföreningarnas hus i Hagnäs i Helsingfors i september 2015.
Bildtext Facken ökar sin förmögenhet genom kapitalinkomster.
Bild: All Over Press / Timo Korhonen

De tio största fackförbunden förfogar över cirka en miljard euro. Flera miljoner euro strömmar in i de fackliga kassorna från placeringsintäkter som förbunden inte behöver betala skatt för. Det framkommer i en granskning som Yles A-studio har gjort.

Hittills har facken inte varit tvungna att offentligt redovisa hur de samlar in sina pengar.

På grund av att arbetsmarknadsparterna har så stora skatteförmåner har många krävt att uppgifterna ska bli offentliga. Från och med i år måste de största arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna offentliggöra sina bokslut.

Tabell över fackförbundens förmögenhet.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Industrifacket är rikare än de flesta börsbolagen

Metallfacket, som bytte nyligen namn till Industrifacket, är rikast av alla fackförbund - det har en nettoförmögenhet på drygt 213 miljoner euro. Industrifacket är rikare än 50 procent av de börsnoterade bolagen i Finland.

- Ett genomsnittligt börsbolag har en nettoförmögenhet på cirka 75 miljoner euro, berättar Ari Rajala från Kauppalehti för A-studio.

Fackförbundens största kassako har under årens lopp varit hyreshusbolaget VVO, som numera heter Kojamo. Enligt A-studios beräkningar från 2015 hade bolaget vid den tidpunkten genererat över 50 miljoner euro i vinst under fem år. Sedan dess har vinsten bara vuxit.

Facken rikare än arbetsgivarförbunden

Arbetsgivarsidans tillgångar är inte på långt när lika stora som fackförbundens. Sammanlagt sitter de nio största arbetsgivarförbunden på drygt 300 miljoner euro. Skogsindustrin ville inte offentliggöra sitt bokslut och saknas därför i statistiken.

Ett markant undantag från de övriga arbetsgivarna är Teknologiindustrin rf. som besitter en förmögenhet på 250 miljoner euro. Det gör Teknologiindustrin rikare än någon av löntagarorganisationerna.

Pengarna sparas för strejker

Facken samlar i huvudsak in pengar för att lösa arbetstvister. Pengarna behövs för eventuella strejker, och pengar är också makt i förhandlingar.

Olli Luukkanen, ordförande för Undervisningssektorns Fackorganisation (OAJ), berättar att pengarna skulle snabbt ta slut under en strejk.

- Om hela medlemskåren gick i strejk samtidigt skulle vi ha råd att strejka i en knapp månad. Det är dock mer sannolikt att en del fortsätter att jobba, och då räcker också pengarna längre, säger Luukkanen.

OAJ har cirka 100 miljoner euro i sin strejkkassa. Förbundets senaste strejk var år 1984.

Skattefrihet för allmännyttiga föreningar

Fackförbundens intäkter är skattefria eftersom de i lagen räknas som allmännyttiga föreningar. För att en förening ska anses vara allmännyttig får den inte driva näringsverksamhet.

Medlemsavgifterna är avdragsgilla för fackförbundens medlemmar. Även företag som hör till ett arbetsgivarförbund får dra av sin medlemsavgift i beskattningen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Yle selvitti: Ammattiliittojen miljardiomaisuus paisuu - Katso paljonko liittosi omistaa Ursprungsartikeln är skriven av Jyrik Hara och Tuomas Hyytinen.

Diskussion om artikeln