Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅU:s chefredaktör: Journalisterna ska spendera mindre tid på redaktionen

Från 2017
Uppdaterad 29.06.2017 10:04.
Stefan Holmström i studion i Borgå
Bildtext Åbo Underrättelsers chefredaktör Stefan Holmström vill få ut redaktörerna på fältet.
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Tidigare den här veckan blev det klart att tf chefredaktör Stefan Holmström blir chefredaktör för tidningen Åbo Underrättelser. Han tillträder posten på lördag. I Godmorgon Åboland gav han sin syn på hur ÅU ska jobba framöver.

- Jag villl se journalisterna spendera mindre tid på redaktionen och mer fritt röra sig ute. För att hitta vad som är intressant för människorna just nu. Tekniken finns redan för det.

Stefan Holmström som kom till ÅU på ett vikariat har arbetat på tidningen sedan september. Han blev tf chefredaktör när Pär Landor lämnade ÅU i april och ÅU:s chefredaktör är nöjd med rollfördelningen på tidningen, där Tom Simola nyligen utsågs till vd efter Harry Serlo.

- Man har gjort mycket på ÅU de senaste åren och Pär Landor har gjort mycket gott. Så det här är ett alldeles ypperligt utgångsläge för mig som chefredaktör.

Ny ansvarsfördelning på tidningen

I samband med att Tom Simola tillträdde som vd för Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut både Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser gjorde också förlaget ändringar i organisationen.

- Jag är i fortsättningen både vd och ansvarig redaktör för utgivningen och den långsiktiga strategiska utvecklingen, säger Simola till Yle Åboland. Holmström har hand om de dagliga rutinerna och vardagen på redaktionen.

Tom Simola
Bildtext Tom Simola som är vd på Förlags Ab Sydvästkusten hade en stor roll i då Stefan Holmström valdes till chefredaktör för ÅU.
Bild: Yle/Nina Bergman

Simola tror att det blir en bra rollfördelning och att Holmström blev chefredaktör på grund av sina kunskaper och sin attityd.

- Holmström har bra idéer och vet hur tidningen ska utvecklas för att vi ska klara oss på bästa möjliga sätt i framtiden, säger Simola. Holmström svarar till mig men sköter de dagliga rutinerna som får hjulen att rulla.

Holmström vill utveckla bevakningen i Åbo

Gällande framtida ledare i ÅU vill Stefan Holmström gärna få understöd av sina kollegor.

- Det behövs fler röster från redaktionen och därför borde fler redaktörer få synas på ledarplats.

När det handlar om tidningens framtida bevakning nämner han snabbt en satsning på Åbo.

- På Kimitoön och i Pargas är vi starka, men Åbo är ett knepigt tvåspråkigt ställe, där det inte alltid är så lätt att hitta det svenskspråkiga. Jag, vår vd och hela redaktionen måste alla vara delaktiga i att utveckla den biten.

I rollen som chefredaktör ser Holmström sig främst som en lagledare och inte någon som går in och detaljstyr.

- Redaktörerna vet i många fall så mycket mer än jag. Min uppgift är att göra det så enkelt som möjligt för dem att arbeta.

Ett hatkärlekförhållande med Svenska Yle

Lika tydlig är ÅU:s chefredaktör när det kommer till hur dagens journalister ska utvecklas.

- Som journalist kan man kan alltid bli bättre, det ska alltid finnas ett mål och man ska aldrig bli nöjd.

I Åboland konkurrerar ÅU främst med Yle Åboland. Ett konkurrensförhållande som Stefan Holmström beskriver som ett hatkärlekförhållande.

- Vi blir alltid sura om Svenska Yle är först med någon nyhet och jag tror det är samma åt andra hållet.

Public service-rollen för Yle kanske måste omdefinieras

Holmström tror också att Yles roll måste omdefinieras i framtiden.

Riksdagens beslut att Yle ska köpa mer utifrån skapar frågor utanför Yle och Holmström undrar vad det kan få för betydelse för resten av mediafältet.

- Det kan säkert vara hälsosamt med en diskussion kring var Yle står på mediekartan idag, säger Holmström. Både internt och externt är det säkert en viktig diskussion för situationen har förändrats.

Då är åtminstone en diskussion om rollen viktig för att klargöra spelreglerna och förutsättningarna anser Holmström.

Borde journalistiken omdefinieras i Svenskfinland?

- Nja, journalistiken har väl alltid varit den samma men ibland måste man kolla att man inte åker in på fel sidospår, säger Holmström.

Diskussion om artikeln