Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Ruben Stiller: På svenska kan jag prata ocensurerat

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 16:45.
Ruben Stiller är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Stiller beskriver sig själv både som revolutionär och hovnarr i sitt sommarprat.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

När programledaren och journalisten Ruben Stiller sommarpratar är det utanförskapet och upprätthållandet, men samtidigt också kampen mot borgerliga fasader som står i fokus.

Stiller beskriver sitt tidiga förhållande till judendomen, och hur han inte förstod de märkliga riter som försiggick i synagogan i Helsingfors då alla runt om honom talade svenska.

- En gammal man ställer en typiskt judisk fråga: Vems son är du? Jag skäms, jag är nio eller tio år gammal, och förstår inte frågan. Jag borde ju kunna svenska, judarnas modersmål men hemma hos oss pratar vi bara tvångsfinska!

Rotlöst

Farfadern talade svenska som modersmål, och pappan likaså, men hemma hos Ruben talades det bara finska.

- Ville pappa månne att vi skulle bli assimilerade och inte höra till två minoriteter?

Efter en tid började Ruben och hans bror självmant tala svenska med pappan, för att komma honom närmare. De hade lärt sig i gymnasiet i Nummis, och sommarjobbat i Sverige. Familjen hade en lång historia av depressioner och det kändes som om det fanns ett avstånd mellan far och söner som delvis berodde på språkförbistring.

Ruben Stiller 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Revolutionären

När Ruben Stiller var sexton läste han första delen av Henrik Tikkanens gatutrilogi, Brändövägen 8 och boken förändrade hans liv.

- Jag blev en revolutionär som med sanningens flagga i näven stod och predikade på vardagsrumsbordet. Det var min mammas konservativa åsikter jag revolterade mot.

Mamman, en envis och dominerande kvinna från Evijärvi i Österbotten, var ändå den som Ruben tycker var mest lik sig själv, åtminstone i konfliktsituationer.

- Hon var en gående opera! Och om det sägs att det är lättare att förhandla med en terrorist än med en jiddische mame så kan jag säga att det nog också gällde min österbottniska mamma.

Hovnarren

Ganska tidigt i livet märkte Ruben att han hade lätt för att underhålla, och humorn föll sig naturligt för honom. Han ville ha en publik, och han fick den!

- Narrens roll funkade bra här på Yle också, ända tills Ylegate-skandalen hösten 2016. På Svenska Yle skulle hovnarren ha varit fri som en fågel, men inte på finska nyhets- och aktualitetsredaktionen.

Yles officiella linje kommenterar Stiller “bara poetiskt” i sitt sommarprat:

- Om kejsaren är naken, lönar det sig att bli en konformistisk nudist. Jag är själv ofta naken och vill absolut inte censurera nudister!

Ruben Stiller sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017